Banca centrală a Italiei a avertizat ieri că ieşirea din zona euro nu va rezolva problemele economice ale ţării. Două partide semnificative susţin ieşirea din zona euro înainte de algerile care ar putea veni în toamnă, conform Reuters.
Guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, a declarat: ,,Este o iluzie să credem că problemele economice ale Italiei vor fi rezolvate mai uşor în afara uniunii economice". Acesta consideră: ,,O despărţire de zona euro, care este deseori discutată fără cunoaşterea faptelor, nu va remedia defectele structurale ale economiei noastre. Cu siguranţă, nu va scădea cheltuielile cu dobânzi şi cu atât mai puţin va deprecia magic nivelul datoriei noastre. Din contră, va genera riscuri serioase de instabilitate".
Ignazio Visco susţine că Italia ar trebui să îşi concentreze energiile pe deprecierea datoriei publice enorme. Datoria italiană este cea mai mare din zona euro, după cea a Greciei. Acesta mai afirmă: ,,Datoria este o sursă serioasă de vulnerabilitate care atârnă asupra economiei ţării. Un declin apreciabil şi de durată al raportului datorie - PIB trebuie să înceapă fără întârziere".
Ignazio Visco crede că ,,greşelile din trecut nu trebuie repetate: eşecul de a reduce suficient raportul datorie - PIB ne-a forţat să facem ajustări economice în timpul crizei". Italia are cea mai înceată creştere economică din zona euro de multă vreme. PIB-ul său este încă sub 7% faţă de nivelul de start al crizei financiare din 2007. În restul blocului financiar, PIB-ul este cu 5% mai sus în prezent.
Guvernatorul Băncii Italiei a avertizat că la ratele de creştere prevăzute acum, economia Italiei se va reîntoarce la nivelul său din 2007 în prima jumătate a deceniului 2020. Acesta susţine că economia Italiei va creşte cel mai probabil cu 1% în acest an, în linie cu creşterea de 0,9% din 2016 şi la jumătatea ratei de aşteptare pentru zona euro. El face totodată apel la o revizie majoră a polticilor economice ale Italiei, o creştere în investiţiile publice, o regândire a ratelor de taxe ale companiilor şi indivizilor şi o dublare a eforturilor de a combate evaziunea fiscală.
Unele partide consideră că creşterea înceată a Italiei este cauzată de constrâgerile fiscale ale zonei euro, potrivit sursei citate. Liga Nord, un partid de dreapta, doreşte să împingă Italia afară din zona euro. Mandatul de 6 ani al lui Visco, care poate fi reînnoit, se termină în octombrie. Partidul 5-Star Movementi consideră că lui Visco nu îi poate fi acordat un nou mandat. Partidul dă vina pe el deoarece nu a reuşit să prevină o serie de crize bancare.