Banca Elveţiei a câştigat 2 miliarde franci de pe urma dobânzilor negative

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 martie 2019

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a obţinut, anul trecut, 2,05 miliarde de franci elveţieni (2,05 miliarde de dolari), de pe urma ratelor negative ale dobânzilor cu care a taxat băncile comerciale, în creştere uşoară faţă de 2017, când a raportat 2,02 miliarde de franci elveţieni, transmite Reuters.

Intervenţiile valutare şi ratele negative ale dobânzilor sunt principalele instrumente prin care Banca Naţională a Elveţiei încearcă să provoace deprecierea monedei naţionale, care este în mod constant descrisă ca "semnificativ supraevaluată". Un franc prea puternic afectează exporturile Elveţiei şi chiar avansul economiei.

Taxarea băncilor comerciale este menită să descurajeze achiziţiile de franci elveţieni şi face parte din strategia SNB de a ţine sub control valoarea monedei naţionale. Francul elveţian, considerat ca o valoare de refugiu, este afectat de turbulenţele de pe pieţele financiare

Profitul obţinut de SNB de pe urma ratelor negative ale dobânzilor nu compensează pierderile de 16,3 miliarde de franci elveţieni provocate de poziţiile valutare, rezultatul intervenţiilor instituţiei menite să deprecieze moneda naţională, conform Agerpres.

Ca rezultat, SNB a raportat pentru 2018 pierderi de 14,9 miliarde de franci elveţieni, aproape de estimarea instituţiei din ianuarie, când previziona pierderi de 15 miliarde de franci elveţieni.

Totuşi, banca va reuşi să plătească acţionarilor dividende, după ce în 2017, a raportat cel mai ridicat profit din istoria de 110 ani a instituţiei, în valoare de 54,4 miliarde de franci elveţieni. SNB va distribui dividende în valoare de două miliarde de franci elveţieni către Guvernul federal şi cantoanele elveţiene.

"Banca Naţională a Elveţiei a fost afectată de declinul pieţelor financiare din 2018, în timp ce aprecierea francului elveţian a redus valoarea investiţiilor în valută", a apreciat Alessandro Bee, economist la UBS.

La fel ca majoritatea băncilor centrale, SNB are drept sarcină principală asigurarea stabilităţii preţurilor şi nu este obligată să facă profit. Însă, legal, Banca Naţională a Elveţiei are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi de cele 26 de cantoane.

Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende, dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb