Banca Mondială a aprobat acordarea unui împrumut către statul român

F.A.
Macroeconomie / 12 iunie 2012

Banca Mondială a aprobat acordarea unui împrumut către statul român

Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut în valoare de 1 miliard de euro către statul român, pentru politici de dezvoltare cu opţiune de amânare a tragerii (DPL-DDO), potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Împrumutul se contractează în contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale şi de menţinere a nivelului de acoperire a necesarului brut de finanţare.

Autorităţile române consideră împrumutul un instrument de protejare a finanţelor publice împotriva unor şocuri externe neprevăzute.

Acesta vine în completarea asistenţei financiare de tip preventiv acordată pe perioada 2011 - 2013 de către Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.

Secretarul de Stat, Claudiu Doltu, a declarat: "Board-ul Grupului Băncii Mondiale a discutat şi aprobat un proiect de împrumut solicitat BIRD (Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - parte din Banca Mondială) de către autorităţile române. Împrumutul este practic sub forma unei linii de credit în valoare de 1 miliard de euro. Acest lucru înseamnă că autorităţile române pot opta între a folosi parţial sau integral aceşti bani sau a nu utiliza banii din acest produs.

Utilitatea acestui acord de împrumut provine din faptul că el se consideră parte din stocul de bani de rezervă (buffer-ul) pe care Trezoreria îl realizează şi îl gestionează pentru a se pune la adăpost în situaţia în care ar apărea turbulenţe majore pe pieţele financiare.

Acordul de împrumut cu Banca Mondială a fost gândit şi continuă să fie considerat strict ca o măsură de siguranţă într-o abordare prudentă şi responsabilă a gestionării Trezoreriei. Acest instrument este agreat şi cu FMI şi CE în proiectul mai larg de asistenţă a României pe care îl regăsim în Scrisoarea de Intenţie asumată de Guvern în baza acordului de tip preventiv cu FMI.

În momentul în care autoriţăţile române au început discuţiile cu BIRD, s-a considerat că merită, din punct de vedere financiar, să ne asumăm costurile pentru a cumpăra siguranţa.

Costurile pot ajunge chiar şi la ordinul milioanelor de euro în următorii 3 ani, dacă riscurile nu se materializează, altfel spus, dacă nu utilizam aceşti bani. Bineînţeles, dacă utilizăm aceşti bani, integral sau parţial, trebuie să-i şi rambursăm.

Sprijinul de care acest proiect pentru România s-a bucurat în Board-ul Băncii Mondiale din partea tuturor directorilor din ţările UE, dar şi SUA, China, Canada trebuie interpretat ca fiind o încurajare pentru Guvernul României.

Este puţin uzual ca o ţară membră a UE, cum este România, să acceseze resursele Băncii Mondiale printr-un asemenea produs (DPL-DDO), linia de credit de care vorbim. Guvernului i s-au dat de fapt semnale de încurajare pentru promovarea politicilor necesare creşterii competitivităţii şi realizării unei creşteri economice sănătoase în următorii ani".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb