Bănci neglijente sau spărgători pricepuţi?

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 mai 2010

Băncile din ţara noastră par o pradă uşoară în mâna hoţilor, după ce, în ultima vreme tentativele de atac armat, pentru a face rost de cash, s-au înmulţit mai repede ca ciupercile după ploaie.

Cel mai recent atac de acest gen a avut loc, ieri, victima fiind o agenţie a Piraeus Bank din Bucureşti, unde un individ înarmat cu un cuţit a reuşit să fugă cu 3.100 de euro şi 5100 de lei, după ce a ameninţat casiera. Doar de 40 de secunde a fost nevoie pentru ca hoţul să dispară cu banii, echipajele de intervenţie ajungând la faţa locului abia după 4 minute.

Banca nu are angajată o firmă de pază, dar este racordată la dispeceratul unei firme de pază şi are sistem de supraveghere video.

Faptul că Poliţia nu a rezolvat cazurile de jaf armat asupra caselor de schimb valutar sau la unităţile bancare pare să-i încurajeze pe răufăcători, care se mulţumesc cu sume de câteva mii de euro.

Cu toate acestea, până acum, nimeni nu a spus dacă este vorba de crimă organizată, sau doar de disperaţi împinşi să fure de problemele apărute din cauza crizei.

Primul jaf armat asupra unei bănci, înregistrat în acest an, a avut loc la 18 ianuarie, la filiala Bancpost din municipiul Galaţi.

Un bărbat, purtând o cagulă pe faţă, a intrat în sediu, a ameninţat cu o armă casiera şi a luat de la aceasta 8.000 de lei şi 1.200 de euro.

Cel mai mare jaf de anul trecut a avut loc la Cluj, la o sucursală a Băncii Transilvania, de unde hoţii au sustras echivalentul în lei a 70.000 de euro, suma însă fiind asigurată, nefiind riscuri de pierderi nici pentru angajaţi, nici pentru bancă.

La polul opus, un bărbat din Iaşi s-a mulţumit doar cu 300 de lei din casierie, după ce a intrat armat într-o casă de amanet. Hoţul l-a ameninţat pe administrator cu un pistol cu gaze şi i-a cerut toţi banii din casă, însă, deşi speriat, acesta a apăsat butonul de panică în momentul în care bărbatul a vrut să ia cu el şi aurul amanetat. Pentru a nu fi prins, bărbatul s-a mulţumit cu suma de 300 de lei care era în casa de marcat, după care s-a făcut nevăzut.

Astfel, lipsa camerelor de luat vederi, sau absenţa unui paznic pot favoriza hoţii să comită tentative de jaf, Poliţia fiind neputincioasă în a sancţiona băncile, dacă banii sunt asiguraţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb