Băncile au apelat, pentru prima dată în acest an, la credite pe o zi de la BNR

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iunie 2010

Băncile au luat, în luna mai, credite Lombard de la BNR pentru prima dată în acest an, în sumă de 1,86 miliarde lei, şi au realizat depozite la banca centrală de numai 1,65 miliarde lei, mult mai mici decât în primele patru luni, ceea ce indică diminuarea semnificativă a lichidităţii din piaţă.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), citate de Mediafax, băncile nu au mai apelat în primele patru luni la facilitatea permanentă de creditare Lombard, în condiţiile în care instituţiile au făcut anul trecut împrumuturi overnight de la BNR în sumă de 154,24 miliarde lei, cu 73% mai mult decât valoarea cumulată contractată în 2008.

Totodată, în primele patru luni, băncile au avut depozite overnight (scadente în ziua următoare) la BNR în sumă de 193,06 miliarde lei, în condiţiile în care plasamentele au cumulat 55,93 miliarde lei pe întreg anul trecut.

Numai în luna aprilie băncile au realizat depozite la banca centrală de 80,06 miliarde de lei, ceea ce indică un excedent zilnic de lichiditate de aproximativ 3,8 miliarde lei.

În luna mai, valoarea totală a creditelor acordate băncilor prin Lombard sugerează un deficit de lichiditate mediu zilnic de 88.571 de lei. Totodată, sumele plasate de bănci arată un excedent zilnic de lichiditate de 78.714 lei.

Facilităţile permanente (de creditare şi de depozit) acordate instituţiilor de credit de către BNR sunt accesate la iniţiativa instituţiilor de credit. Băncile pot obţine lichiditate pe termen foarte scurt (overnight) prin facilitatea marginală de credit şi pot plasa, la sfârşitul zilei, resursele excedentare la banca centrală.

Dobânzile la facilităţile permanente sunt stabilite într-un coridor simetric de 4 puncte procentuale faţă de rata dobânzii de politică monetară, ceea ce înseamnă, pentru luna mai, o rată de 10,25% pe an la credite şi de 2,25% pe an la depozite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb