Bani pentru măsura privind granturile pentru investiţii

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 28 octombrie 2021

Bani pentru măsura privind granturile pentru investiţii

Comisia Europeană a aprobat, ieri, schema de ajutor în valoare de 358 milioane euro (1,772 miliarde lei), lansată de Guvern pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemia Covid-19 şi de restricţiile impuse de autorităţi. Conform unui comunicat de presă emis instituţia europeană, schema constă în granturi pentru investiţii în activităţi productive. Valoarea maximă a unui grant acordat pentru un beneficiar nu poate depăşi un milion de euro, iar prin această schemă de finanţare ar urma să fie sprijinite 4000 de IMM-uri din ţara noastră.

Pentru a fi eligibile, IMM-urile trebuie să fie active în sectoarele afectate în mod special de pandemie, cum ar fi industria prelucrătoare, construcţiile, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transportul şi depozitarea. O altă condiţie de eligibilitate este ca firmele solicitant să fi fost înfiinţate în România până la 31 decembrie 2018 şi să fi înregistrat profituri operaţionale pe parcursul anului 2019.

Sprijinul respectiv trebuie acordat până la 31 decembrie 2021, conform comunicatului de presă emis de Comisia Europeană, care consideră că această măsură este necesară, adecvată şi proporţională, în conformitate cu normele europene şi cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar privind ajutorul de stat.

Amintim că anul trecut, prin OUG 130/2020, guvernul Orban a aprobat măsura 3 - granturi pentru investiţii, pentru care urmau a fi alocaţi 500 milioane euro, dar fostul ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din cursul anului 2021, Claudiu Năsui, a susţinut că nu se stabilise sursa de finanţare a acestei scheme de ajutor. Mai mult, Claudiu Năsui a anulat măsura 3 din cauza unor suspiciuni privind fraudarea ei la momentul depunerii aplicaţiilor, suspiciunile fiind cuprinse într-un dosar penal cercetat in rem de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ulterior, ministrul Economiei a găsit împreună cu Cristian Ghinea, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene o soluţie pentru reintroducerea măsurii 3 şi finanţarea ei din fondurile prevăzute pe React-EU, soluţie aprobată de guvernul Cîţu.

Rămâne de văzut, dacă în cele două luni care au mai rămas până la finalul acestui an, funcţionarii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului vor putea să soluţioneze toate solicitările depuse pe noua măsură 3 şi să fixeze care sunt cele 4000 de companii ce vor primi alocarea din noua schemă, din cele peste 20.000 de IMM-uri care au nevoie de finanţare pentru investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb