Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că, din memorandumul Guvernului cu firma chineză de telecomunicaţii Huawei, a înţeles de ce premierul Victor Ponta doreşte Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) în subordinea domniei sale, acuzându-l că ar fi făcut "un joc murdar" în domeniul securităţii naţionale.
Şeful statului a adăugat că, tot astăzi, a solicitat şi a primit de la ministrul Telecomunicaţiilor, Dan Nica, memorandumul semnat de Guvernul României cu Huawei. Băsescu a afirmat că semnarea memorandumului ar fi fost aprobată de Ponta.
"Din lecturarea memorandumului, am înţeles foarte bine de ce (Victor Ponta - n.r.) vrea STS-ul la Guvern. Acum, s-a dezlegat enigma. Este clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă chineză", a spus Băsescu.
Domnia sa a spus că îl va notifica public pe premier de faptul că, indiferent ce vot va da Parlamentul, îi este greu să creadă că o astfel de lege va trece de Curtea Constituţională a României (CCR), ştiute fiind atribuţiile legale ale STS.
"Nu minciuna că trebuia să identifice poziţia avionului căzut în Apuseni, că nu are în atribuţiile sale STS-ul, dar acum am înţeles de ce a făcut un joc de acest gen, murdar de altfel, pe seama securităţii naţionale, domnul Victor Viorel Ponta: obligaţiile asumate prin memoramdum şi aprobarea semnării memorandumului de domnia sa, cu firma Huawei din China", a detaliat Traian Băsescu, adăugând că "securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme de IT străine, indiferent cât de prietene am fi cu o ţără sau alta. Acest lucru trebuie să îl ştie şi Victor Ponta".
Întrebat cum comentează anunţul premierului, potrivit căpruia STS ar putea trece în subordinea Parlamentului, Băsescu a răspuns: "Să îl trecă unde vrea. Când vor veni responsabilii din NATO şi ai SUA, să discutăm cu comunicaţiile legate de scutul de la Deveselu, de bazele militare din Dobrogea, o să îi trimit la Zgonea. Ce să fac, dacă acolo va fi resaponsabilitatea? Sau la Scutaru. La cine? Că ei ştiu foarte bine toate detaliile securităţii naţionale a României".
Memorandumul semnat de Guvern cu compania chineză Huawei în noiembrie 2013 prevede că Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI) "vine în întâmpinarea Huawei" în vederea participării la construcţia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informaţii şi comunicaţii naţionale, Reţeaua naţională de bandă largă şi Sistemul de monitorizare şi supraveghere a traficului.
Mai mult, Ministerul şi Huawei anunţă o "cooperare strategică", în ciuda controverselor din jurul companiei chineze, acuzată de instituţii oficiale din SUA, Marea Britanie sau Canada de spionaj în favoarea autorităţilor chineze, relatează HotNews.ro.
Memorandumul a fost semnat pe 25 noiembrie 2013. La 29 noiembrie 2013, premierul Victor Ponta a spus într-o conferinţă de presă că textul Memorandumului va fi publicat în Monitorul Oficial, lucru care nu s-a întâmplat până în acest moment.
La trei luni distantă de la semnarea memorandumului, Ministerul susţine, într-un răspuns oficial, că sistemele IT enumerate în memorandum "nu au fost realizate şi implementate de MSI" şi refuză să dea orice alte detalii.
În memorandumul semnat în timpul vizitei unei delegaţii oficiale chineze în România se arată că, "luând în considerare faptul că Huawei are un rol important în economia României, MSI şi Huawei sunt de acord să intre într-o relaţie de cooperare strategică".
Unul dintre scopurile menţionate în memorandum îl reprezintă "consolidarea rolului pozitiv al Huawei în politica economică a guvernului pentru îmbunătăţirea eficienţei economiei româneşti şi a competitivităţii internaţionale a acesteia".