BĂSESCU IESE LA RAPORT:  "Documentul face aprecieri tehnice corecte, dar este debalansat la cele politice"

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 21 iulie 2010

 "Documentul face aprecieri tehnice corecte, dar este debalansat la cele politice"

Comisia Europeană susţine, în raportul de ţară pe justiţie dat ieri publicităţii, că în ciuda unor progrese (n.r. - adoptarea Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală), există importante neajunsuri în eforturile ţării noastre de a înregistra progrese în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verficare (MCV) şi că angajamentul politic este insuficient.

De asemenea, Comisia susţine că problemele legislative privind Legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) reprezintă un serios pas înapoi în ceea ce priveşte eforturile ţării noastre de a combate corupţia. Raportul dat ieri publicităţii este al patrulea raport anual de la crearea MCV (n.r. - mecanism creat odată cu aderarea ţării noastre şi a Bulgariei la UE) şi prevede o serie de solicitări la adresa ţării noastre, precum şi o serie de recomandări. Comisia Europeană va prezenta o nouă evaluarea referitoare la progresele înregistrate în cadrul MCV pentru România şi Bulgaria anul viitor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că raportul Comisiei Europene face aprecieri corecte cu privire la realităţile tehnice, dar că este "debalansat în privinţa unor aprecieri politice".

Şeful statului a citat din raport atât progresele înregistrate în jus-tiţia noastră, cât şi lipsurile semnalate de către Comisia Europeană. Traian Băsescu a susţinut că formularea din raport cu privire la noua Lege ANI (n.r. - care a fost declarată neconstituţională, luni, de către CCR) i se pare "extrem de dură, pe bună dreptate".

Băsescu consideră că Parlamentul trebuie să refacă urgent Legea ANI şi că noua formă trebuie să răspundă angajamentelor ţării noastre asumate la aderare.

"Cu alte cuvinte, că legislaţia tre-buie să asigure ANI posibilitaeta să vadă ce se întâmplă cu averea unui demnitar în timpul mandatului său în serviciul public", a spus Băsescu.

În ceea ce priveşte recomandarea Comisiei privind transparentizarea legislaţiei privind achiziiţile publice, Traian Băsescu a subliniat că acestea au fost cuprinse în raport în condiţiile în care "achiziţiile publice nu sunt parte a mecanismului de cooperare şi verificare".

Bile albe şi bile negre

Traian Băsescu a făcut o serie de aprecieri asupra raportului. Şeful statului a declarat: "Citind cu atenţie raportul sunt instituţii despre care comisia şi-a consolidat deja o impresie favorabilă. Cred că acest lucru trebuie subliniat. Cu menţiuni pozitive, evidenţiez Parchetul General, DNA, DGA şi ANI. Aici intră şi Parlamentul din punct de vedere al adoptării codurilor juridice".

Preşedintele a făcut aprecieri negative faţă de ICCJ, CSM, şi Senat. "Ma refer la Senat prin prisma modului cum a schilodit Legea ANI care trecuse prin Camerea Deputaţilor", a spus Băsescu.

Preşedintele a criticat Curtea Constituţională pentru legea ANI şi pentru Departamentul de Luptă Antifraudă.

"Mă întreb ale cui interese politice au fost urmărite când s-au luat decizii precum amputarea legii ANI, a DLAF, meţinerea pensiilor magistraţilor, sau a problemei de la CNSAS", se întreabă Băsescu, referindu-se la CCR.

Privind DLAF, preşedintele a subliniat că ţara noastră trebuie să restituie 75 milioane euro din cauza neregulilor din proiecte prin programul SAPARD, descoperite de OLAF (Organismul de Luptă Anifraudă la nivel european).

Conform şefului statului, din cele 211 proiecte depuse, 62 sunt sus-pecte de fraudare.

Bruxelles-ul critică lipsa de angajament politic pentru reforma justiţiei

Roberta Anastase: Discutăm pentru o sesiune parlamentară extraordinară privind Legea ANI

Ponta: "De şase ani, de când Băsescu se luptă cu corupţia, avem numai rapoarte negative pe Justiţie"

REACŢIILE PRESEI INTERNAŢIONALE

Presa internaţională relatează pe larg despre raportul prezentat, ieri, de Comisia Europeană asupra situaţiei din România şi Bulgaria, insistând asupra faptului că documentul este mai critic la adresa României, decât la adresa Bulgariei, relatează Mediafax.

AFP: România şi Bulgaria au încă multe de făcut în domeniul luptei împotriva corupţiei şi reformelor judiciare, afirmă raportul de marţi al Comisiei Europene, care critică cele două ţări, constatând neîndeplinirea angajamentelor asumate, după trei ani de la aderarea lor la Uniunea Europeană. Bruxelles-ul critică în special România, care "a dat dovadă de lipsa unui elan politic în favoarea procesului de reformare", continuă agenţia franceză.

DPA: Agenţia germană DPA scrie că Uniunea Europeană avertizează Bucureştiul în legătură cu faptul că punerea în dificultate a agenţiei româneşti de luptă împotriva corupţiei încalcă angajamentele asumate la integrarea în blocul european, la 1 ianuarie 2007. Raportul remarcă, în contrast cu situaţia din România, voinţa de reformare din Bulgaria, subliniază agenţia germană.

Bloomberg: De asemenea, Bloomberg citează raportul Comisiei, care avertizează România în legătură cu "deficienţe importante" în efortul de eradicare a corupţiei, în timp ce Uniunea a lăudat eforturile întreprinse de Bulgaria în acest domeniu.

Novinite: Site-ul bulgar Novinite.com afirmă, după prezentarea raportului, că dinamica reformelor din România a suferit unele "alterări în domenii cruciale", dar şi unele "realizări". Publicaţia afirmă, de asemenea, că raportul subliniază înregistrarea unui "progres limitat" de către autorităţile de la Bucureşti, de la data ultimei evaluări, în special în domeniul judiciar, dar admite că eforturile de reformare pot fi intensificate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb