BCE menţine dobânda la minim istoric

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2021

BCE menţine dobânda la minim istoric

Christine Lagarde, preşedintele BCE: "Varianta Delta, o sursă crescută de incertitudine pentru economie"

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să menţină dobânda de politică monetară la cel mai scăzut nivel din istorie. Consiliul guvernatorilor a stabilit că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0%, 0,25%, respectiv -0,50%.

"Consiliul guvernatorilor anticipează menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va vedea că inflaţia se apropie de 2%, cu mult înainte de finalul orizontului său de proiecţie şi durabil pentru restul orizontului de proiecţie", a informat BCE.

După reuniunea de politică monetară de ieri, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat că avansul rapid al cazurilor de coronavirus provocate de răspândirea accentuată a variantei mai contagioase Delta reprezintă o sursă crescută de incertitudine pentru economia zonei euro. Domnia sa a declarat: "Economia zonei euro şi-a revenit în trimestrul al doilea din acest an şi, pe măsură ce restricţiile sunt ridicate, este pe cale să înregistreze o creştere puternică în trimestrul al treilea. Însă, pandemia continuă să arunce o umbră, cu atât mai mult cu cât varianta Delta constituie o sursă crescută de incertitudine. Înmulţirea cazurilor de infecţie, din cauza acestei variante, ar putea frâna relansarea în sectorul serviciilor, în special în turism şi ospitalitate".

Christine Lagarde a atras atenţia că, în acest context, orice decizii privind modificarea programului BCE de achiziţionare de active în regim de urgenţă, pe fondul pandemiei (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) ar fi "absolut prematură".

"Trebuie să păstrăm condiţii favorabile de finanţare pentru toate sectoarele economiei de-a lungul perioadei pandemiei", a spus oficialul BCE, adăugând: "Acest lucru este esenţial pentru ca actuala redresare să se tranforme într-o expansiune de durată şi pentru a compensa impactul negativ al pandemiei asupra inflaţiei. De aceea, ne aşteptăm ca achiziţiile în cadrul programului PEPP să se deruleze, în trimestrul actual, la un ritm mai ridicat decât în primele luni ale anului".

Concluzionând, Christine Lagarde a declarat că economia zonei euro îşi revine puternic, însă perspectivele depind de evoluţia pandemiei şi de progresul vaccinării.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Incepand cu finalul lunii Iulie / inceputul lunii August 2021 anticipez initierea unei scaderi impulsive pentru USD si inceperea unei cresteri impulsive pentru pietele de capital (bursa).

    Succes tuturor.  

    1. miscarea (care sper sa o vad initiata pana in 5-10 AUgust 2021) o sa dureze pana in perioada 10-14 Martie 2022.

      pana atunci (* daca se initiaza miscarea pana in 5-10 august 2021) - prin atunci intelegand 10-14 Martie 2022 - sa nu va puna dracu sa shortati bursele ca o sa va tocati capitalul 

    ...

    1. ...

      Poate va intrebati de ce v-am sters comentariile. Va spun: erau scirboase. Nu va puteti exprima plastic, fara scirbosenii? Sint sigur ca puteti!

    BCE e captiva propriei politici de dobanzi negative.

    in momentul in care " normalizeaza" dobanda la euro (sub presiunea inflatiei reale in zona euro - mai ales - in curand...) o sa pocneasca statele datorita volumelor imense ale datoriilor guvernamentale acumulate fix ca nucile  

    si acum vin cu cea mai mare bomba:  

    din perspectiva FX si din perspectiva dinamicii dobanzilor SUA/EU , avand in vedere ca urmeaza un "accident " istoric al USD (o scadere de tip lesin pt dolar in perioada August 2021-Martie2022) euro se va aprecia in mod corelat.  

    Din acest punct de vedere BCE chiar ca va avea mainile legate: mecanismul conducerii dobanzilor prin managementul dobanzilor e LA PAMANT si nu mai raspunde la comenzi si deci BCE nu mai are unde sa conduca in jos dobanzile la euro (pentru a stavili aprecierea euro).  

    pe scurt: BCE e prins intr-un colt stramt si nu are ce face.  

    Fundamental vorbind aprecierea artificiala a euro pentru care ma pregatesc in perioada august 2021-martie 2022 va reprezenta un upper-cut (ca la box) pentru economia UE axata pe exporturi (intelegem asadar importanta unui euro mai " ieftin" si impactul negativ al unui euro " mai scump" ) ....  

    Pe fondul unui dolar lesinat si a unui euro intarit artificial vom vedea pietele americane de actiuni galopand strasnic (august 2021-martie 2022) .... pana la un maxim total orgasmatic in martie 2022.  

    Recomand achizionare flamanda cu doua maini a USD in feb-martie 2022. INca mai am tinta pentru eur-usd in aria 1.34 / 1.37.  

    Repet: USD urmeaza sa sufere un accident (istoric? ...istoric, as putea zice) in perioada august 2021-martie 2022. Descarcati actiunile in perioada ian-martie 2022 si treceti cu multa pofta in usd in feb-mart 2022.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb