BCE va elimina treptat măsurile de pompare a lichidităţilor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 noiembrie 2009

Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE: "Nu toate măsurile noastre de pompare a lichidităţilor vor mai fi necesare aşa cum au fost în trecut".

Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE: "Nu toate măsurile noastre de pompare a lichidităţilor vor mai fi necesare aşa cum au fost în trecut".

Banca Centrală Europeană (BCE) va elimina gradual măsurile urgente de pompare a lichidităţilor în economie, ca să se asigure astfel că nu alimentează inflaţia, a anunţat, la finele săptămânii trecute, preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet.

"Nu toate măsurile noastre de pompare a lichidităţilor vor mai fi necesare aşa cum au fost în trecut", a afirmat Trichet, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Frankfurt. În opinia oficialului BCE, se impune renunţarea la orice măsură "non-standard" a cărei continuare ar ameninţa stabilitatea preţurilor.

Trichet a semnalat deja că BCE nu îşi va mai reînnoi oferta de a acorda credite pe 12 luni băncilor, după ce, în luna decembrie, va aloca cea de-a treia tranşă din împrumuturile contractate de acestea. Tot săptămâna trecută, unul dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE a indicat că banca centrală ar putea oferi mai puţine credite anul viitor, pe perioade mai mici: trei, respectiv şase luni.

Reprezentanţii BCE au mai arătat că renunţarea la măsurile de urgenţă impuse de criza economică nu implică, în mod necesar, majorarea în curând a dobânzii de referinţă, aflată acum la nivelul minim record (1%).

Se redresează zona euro?

Deşi regiunea euro a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea, când a consemnat o creştere economcă de 0,4%, redresarea ar putea fi împiedicată de înăsprirea condiţiilor de creditare, renunţarea la programele de stimulare fiscală, creşterea şomajului şi aprecierea euro.

"Este prea devreme să declarăm că s-a terminat criza", a spus Trichet, adăugând: "Este adevărat că recentele evoluţii financiare au fost mai mult , însă acestea s-au bazat pe sprijinul oficial".

Preşedintele BCE este de părere că sprijinul excepţional asigurat de băncile centrale nu trebuie "să degenereze într-o dependenţă pe termen lung a sectorului privat de aceste măsuri". Tocmai de aceea, susţine Trichet, măsurile non-standard de politică monetară trebuie să fie eliminate treptat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb