Banca Comercială Română oferă antreprenorilor soluţii de prefinanţare şi cofinanţare pentru proiectele finanţate prin Programul Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020, măsura 4.1.1 - Investiţii pentru creşterea rezilienţei IMM-urilor, se arată într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, programul urmăreşte să sprijine companiile, care erau profitabile în 2019 şi care au fost afectate de pandemie, cu granturi nerambursabile pentru investiţii în retehnologizări, capacităţi noi de producţie sau în activităţile de prestări servicii. Valoarea finanţărilor ce pot fi acordate este cuprinsă între 50.000 şi 500.000 de euro, iar plafonul alocat în program se ridică la 420 de milioane de euro, cu o distribuţie în trei scheme, fiind posibilă creşterea alocării pentru fiecare schemă în parte.
-Schema 1- ajutor de minimis prin intermediul unui grant pentru investiţii necesare capacităţilor de prestare de servicii; valoare: între 50.000 euro şi 200.000 euro. Bugetul alocat acestui tip de ajutor: aproximativ 60 milioane euro.
-Schema 2- ajutor de stat prin intermediul unui grant pentru investiţii în retehnologizare; valoare: între 50.000 euro şi 500.000 euro, dar nu mai mult de cinci ori cifra de afaceri din anul 2019.Bugetul alocat acestui tip de ajutor: aproximativ 180 milioane euro.
-Schema 3- ajutor de stat prin intermediul unui grant pentru investiţii în retehnologizare a IMM-urilor din industria alimentară şi a construcţiilor; valoare: între 50.000 euro şi 500.000 euro, dar nu mai mult de cinci ori cifra de afaceri din anul 2021.Bugetul alocat acestui tip de ajutor: aproximativ 180 milioane Euro.
Pentru primele două tipuri de ajutor, perioada de depunere cererilor de finanţare este de doar 7 zile, în perioada 23 august 2022, ora 10:00 - 29 august 2022, ora 23:59. Data estimată de începere pentru depunerea cererilor de finanţare, în cadrul celei de-a treia scheme de ajutor, este 20 septembrie 2022.
Toate proiectele selectate pentru finanţare în cadrul acestui program, prin intermediul celor trei măsuri, trebuie finalizate până la finalul anului 2023.
Sprijinul BCR pentru antreprenori
BCR oferă antreprenorilor care vor să acceseze acest program mai multe soluţii de sprijin:
-Credit de prefinanţare - în cazul care nu doresc să utilizeze mecanismul cererilor de prefinanţare sau cel al cererilor de plată oferite de către finanţator (Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene- MIPE), pot apela la credit de prefinanţare sau credit-punte pentru a asigura cashflow-ul necesar implementării proiectului. Astfel, antreprenorii accesa un procent de maximum 100% din valoarea grantului aprobat.
-Credit de cofinanţare - în funcţie de măsura de ajutor financiar pentru care aplică, antreprenorii vor avea nevoie de o cofinanţare pentru implementarea proiectului (minimum 5% din valoarea cheltuielilor eligibile, maximum 75% din valoarea cheltuielilor eligibile). BCR poate acoperi parţial sau total acest necesar de finanţare, astfel încât aceştia să poată respecta condiţiile stabilite pentru fiecare schemă de ajutor în parte.
-Credit pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile, inclusiv TVA (dacă este cazul) - cheltuielile neeligibile pot fi acoperite prin intermediul unui credit, astfel încât implementarea proiectului să fie cât se poate de rapidă.
-Cont curent/cont special dedicat implementării proiectului- experţii BCR pot asigura deschiderea rapidă a contului sau a conturilor dedicate implementării proiectului, conform cerinţelor impuse în acest sens de către finanţator (MIPE).
-Ghid dedicat - specialiştii BCR în programe de finanţare au elaborat un ghid complet despre condiţiile şi paşii implementării programului, care poate fi descărcat de pe site-ul BCR, se mai arată în comunicat.