Belgia îşi menţine neschimbat nivelul de alertă antiteroristă

Adina Lateş
Internaţional / 16 martie 2016

Belgia a decis să menţină neschimbat nivelul său de alertă antiteroristă, situat în prezent la trei pe o scară de patru şi corespunzând unei ameninţări "posibile şi probabile", la o zi după o operaţiune a poliţiei care a avut legătură cu atentatele de la Paris, a anunţat miercuri premierul belgian Charles Michel, transmite AFP.

Ocam, organism care evaluează ameninţarea teroristă în Belgia, 'a decis să menţină nivelul 3". "Aceasta înseamnă că ameninţarea este posibilă şi probabilă", a declarat Michel la finalul unei reuniuni a principalilor miniştri şi responsabili ai serviciilor de securitate belgiene, potrivit Agerpres.

Două persoane erau "căutate activ" miercuri de poliţia belgiană, pentru implicare într-un schimb de focuri la Forest, o comună din cadrul regiunii Bruxelles, în timpul căruia patru poliţişti au fost răniţi uşor, marţi.

Aceşti agenţi de poliţie, printre care o poliţistă franceză, au fost întâmpinaţi de tiruri susţinute în timp ce veneau să percheziţioneze o casă în cadrul anchetei asupra atentatelor de la Paris. Unul dintre trăgători, un algerian de 35 de ani, a fost ucis, iar doi dintre complicii săi au fugit. O carte despre salafism şi un drapel al organizaţiei jihadiste Stat Islamic (ISIS) au fost găsite în apartament.

A doua zi după atentatele de la Paris din 13 noiembrie, în care au murit 130 de oameni, s-a aflat că teroriştii au folosit Belgia ca bază pentru pregătirea atentatelor. Mai mulţi kamikaze dintre cei care s-au aruncat în aer în capitala franceză erau originari din cartierul bruxellez Molenbeek.

Mai multe operaţiuni au fost desfăşurate în încercarea de a reţine suspecţi în Belgia, iar în 21 noiembrie nivelul de alertă antiteroristă a fost ridicat la patru pentru oraşul Bruxelles, ducând la închiderea, timp de cinci zile, a transportului în comun şi a şcolilor din capitala belgiană. Ulterior, nivelul a fost coborât la trei, însă autorităţile au menţinut desfăşurarea a sute de militari pentru supravegherea clădirilor sensibile pe tot teritoriul ţării.

"Avem informaţii de ceva vreme că un atentat ar putea fi iminent, atât la Bruxelles, cât şi pe tot teritoriul Belgiei, nu neapărat legat de evenimentele de ieri (marţi)", a explicat ministrul afacerilor externe belgian, Didier Reynders. "Căutările continuă, în condiţiile în care unii autori, co-autori sau complicii la atentatele de la Paris sunt în libertate. Prin urmare, se ştie foarte bine că ameninţarea este în continuare una reală", a atenţionat Reynders.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb