BERD acordă 10 milioane de euro pentru modernizarea serviciilor de apă şi canalizare din ţară

E.D.
Fonduri Europene / 8 august 2014

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă un nou împrumut în valoare de până la 10 milioane euro către SC Raja SA Constanţa, unul din cei mai mari operatori de servicii de apă din România, în vederea modernizării serviciilor de apă şi canalizare, informează un comunicat remis astăzi redacţiei.

SC Raja SA Constanţa îşi desfăşoară activitatea în judeţele Constanţa şi Ialomiţa şi operând, de asemenea, în unele localităţi din judeţele Călăraşi, Dâmboviţa şi Ilfov. Compania este un client mai vechi al BERD, de la care a contractat, în 2010, un împrumut de 33 milioane euro pentru a finanţa investiţiile, în principal, în judeţul Constanţa. În prezent, compania deserveşte peste 730 000 de locuitori.

Împrumutul va fi suplimentat cu 47,5 milioane euro pentru investiţii în alimentarea cu apă, reţelelor de tratare şi distribuţie, colectarea şi epurarea apelor reziduale din regiune, prin intermediul Fondului UE de Coeziune disponibil pentru România.

Ca urmare a acestor investiţii, peste 10.000 de persoane vor beneficia de acces la reţeaua publică de alimentare cu apă prin extinderea reţelelor şi aproape 20.000 de oameni vor fi conectaţi la reţeaua de canalizare în 17 oraşe şi sate din Constanţa, Ialomiţa şi Ilfov.

Proiectul va sprijini, de asemenea, investiţiile în extinderea reţelei de ape uzate şi va asigura calitatea şi disponibilitatea serviciilor de alimentare cu apă în localităţile mai mici ale judeţului Ilfov, care sunt, de asemenea, deservite de SC Raja SA Constanţa.

La semnarea noii tranzacţii, Directorul BERD pentru Infrastructură Municipală şi de Mediu Jean Patrick Marquet a declarat: "SC Raja SA Constanţa a făcut progrese semnificative în întărirea poziţiei sale că operator regional. Acesta şi-a extins considerabil aria de servicii, în primul rând în judeţul Ialomiţa şi în ultimul timp şi în localităţile mici, mai puţin dezvoltate din Călăraşi, Ilfov şi Dâmboviţa. Suntem încântaţi să putem oferi finanţare şi pe viitor pentru a ne asigura că tot mai mulţi oameni pot beneficia de servicii îmbunătăţite de apă şi canalizare furnizate de către companie, asigurând beneficii de mediu importante".

Felix Stroe, Director General al SC Raja SA Constanţa a declarat: "Colaborarea dintre SC Raja SA şi BERD a devenit în timp un parteneriat de încredere, în care cele două părţi şi-a garantat reciproc succes în implementarea şi finalizarea unor programe unice la nivel naţional. Prin proiectele asumate şi susţinute de BERD, SC Raja SA se implică în mod conştient în realizarea unui management eficient pe întreg ciclu: captare, distribuţie, tratare şi epurare, cu scopul asigurării necesarului de alimentare cu apă şi a sănătăţii populaţiei şi protecţiei mediului".

Acest împrumut BERD reprezintă cea de a 23-a investiţie din Programul Cadru de Co-Finanţare a proiectelor regionale de apă din România, lansat în 2010. Facilitatea, iniţial în valoare de 200 milioane euro, şi aprobată în noiembrie 2010, a fost mărită ulterior la 130 milioane euro în septembrie 2012, urmare a solicitărilor multiple.

Până în prezent, BERD a mobilizat aproximativ 2 miliarde euro din fondurile UE destinate României pentru investiţiile în reţelele de apă şi canalizare. BERD este cel mai mare investitor instituţional din România. Până în prezent, Banca a investit 6,7 miliarde euro în 364 de proiecte în diverse sectoare. De asemenea, BERD a mobilizat pentru aceste investiţii peste 14 miliarde euro din alte surse de finanţare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb