Ţara noastră va beneficia de expertiza Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru implementarea reformelor structurale şi utilizarea fondurilor europene, în contextul în care astăzi a fost semnat un acord-cadru între autorităţile de la Bucureşti şi instituţia financiară internaţională, potrivit unui comunicat de presă.
Documentul, parafat la Bucureşti în prezenţa prim-ministrului, Dacian Cioloş, şi a preşedintelui Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Sir Suma Chakrabarti, are ca obiectiv susţinerea României în utilizarea fondurilor alocate de către Uniunea Europeană pentru proiecte menite să stimuleze dezvoltarea economică şi socială a ţării.
Acordul a fost semnat de către Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru România şi Bulgaria, şi Emanoil Dascălu, Secretar de Stat la Ministerul Fondurilor Europene.
Potrivit sursei citate, BERD va folosi experienţa internaţională pentru a sprijini reformele sectoriale şi a defini priorităţile operaţionale în câteva domenii importante. Aceste domenii includ infrastructura, energie sustenabilă şi servicii publice, sprijin în atragerea resurselor private şi în introducerea unor mecanisme alternative de finanţare.
"Autorităţile române vor beneficia de expertiza BERD în efortul acestora de utilizare eficientă şi efectivă a fondurilor structurale europene, astfel încât să genereze creştere economică," a declarat Patrone.
"BERD doreşte să ofere know-how în dezvoltarea şi implementarea proiectelor sustenabile, cu impact asupra transformărilor economice ale ţării. Scopul este acela de a consolida capacitatea României de a absorbi fondurile europene, de a progresa în implementarea reformelor structurale, de a maximiza rezultatele investiţiilor şi a stimula creşterea economica," a adăugat acesta.
Asistenţa BERD include sprijin la dezvoltarea strategiilor şi a politicilor sectoriale şi la implementarea proiectelor prioritare. Împreună cu Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială, care au semnat acorduri similare, BERD contribuie la întărirea capacităţii Romaniei de utilizare a fondurilor structurale şi de investiţii ale UE pentru perioada 2014-20.
De la începutul activităţii sale în România, BERD a investit aproximativ 7 miliarde de euro şi a mobilizat peste 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare.