BERLINUL RĂSPUNDE AMENINŢĂRILOR LUI TRUMP Germania acuză SUA că a cauzat criza refugiaţilor

ADI IACOB
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 ianuarie 2017

Autorităţile de la Berlin acuză Washington-ul că a cauzat criza refugiaţilor, după ce preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a criticat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, în interviuri acordate publicaţiilor Bild şi Sunday Times, pentru atitudinea sa în timpul crizei refugiaţilor, şi, totodată, a ameninţat producătorul german de maşini BMW cu taxe vamale de 35% pentru fabrica din Mexic, informează zerohedge.com.

Sigmar Gabriel, cancelarul adjunct al Germaniei şi ministru al Economiei, a declarat că o taxă pe importurile germane ar duce la o "trezire brutală" a constructorilor de maşini din SUA, deoarece aceştia au fost dependenţi de lanţurile de aprovizionare transatlantice.

"Cred că cea mai mare fabrică BMW este deja în Statele Unite, în Spartanburg (South Carolina)", a declarat Sigmar Gabriel, liderul Partidului Social Democrat din Germania, pentru ziarul Bild. Domnia sa a adăugat: "Industria auto din SUA ar avea o trezire brutală în cazul în care toate părţile care nu sunt construite în Statele Unite ar veni dintr-o dată cu un tarif de 35% (mai mare). Cred că ar face industria auto din SUA mai slabă, mai ineficientă şi, mai presus de toate, mai scumpă".

În interviurile acordate Bild şi Sunday Times, preşedintele ales al SUA a indicat că ar avea ca scop să echilibreze comerţul cu autovehicule între Germania şi SUA. "Dacă te duci pe Fifth Avenue, fiecare are un Mercedes Benz în faţa casei sale", a spus Donald Trump, adăugând: "Cât de multe modele Chevrolet vezi în Germania? Nu foarte multe, poate chiar deloc, comerţul cu autovehicule dintre SUA şi Germania este o stradă cu sens unic".

Întrebat ce ar putea face Trump pentru a se asigura că clienţii germani cumpără mai multe maşini americane, Sigmar Gabriel a avut o simplă sugestie: "Construiţi maşini mai bune".

Interviul lui Trump a avut un impact negativ asupra acţiunilor producătorilor auto BMW, Daimler şi Volkswagen, care au scăzut luni dimineaţă, ca urmare a comentariilor preşedintelui ales al SUA.

Motivul criticii lui Trump asupra producătorilor de automobile din Germania este faptul că toate cele trei companii au investit masiv în fabrici din Mexic, unde costurile de producţie sunt mai mici decât în SUA, cu scopul de a exporta autovehicule pe piaţa americană, o mişcare pe care Trump o dezaprobă cu totul.

Pe de altă parte, ca răspuns la comentariile lui Trump potrivit cărora Angela Merkel a comis "o greşeală catastrofală lăsând aceşti imigranţi ilegali în ţară", cancelarul adjunct al Germaniei a afirmat că numărul crescut de persoane care se refugiază din Orientul Mijlociu pentru a cere azil în Europa a fost, parţial, rezultatul războaielor purtate de SUA în zonă, care au destabilizat întreaga regiune.

Criticând politica externă a SUA, Gabriel Sigmar a spus că "există o legătură între politica intervenţionistă defectuoasă a Americii, în special războiul din Irak, şi criza refugiaţilor". Domnia sa a subliniat: "De aceea, sfatul meu ar fi că nu ar trebui să ne spunem unul altuia ce am făcut bine sau rău, ci să ne concentrăm asupra redobândirii păcii în această regiune şi să facem tot ce putem ca să ne asigurăm că oamenii se pot simţi în siguranţă acolo din nou. În acea zonă, Germania şi Europa fac deja realizări enorme şi de aceea m-am gândit, de asemenea, că nu ar fi corect să vorbim despre cheltuielile de apărare, în cazul în care domnul Trump spune că noi cheltuim prea puţin pentru finanţarea NATO. Noi facem contribuţii financiare uriaşe la adăposturile de refugiaţi din regiune, iar acestea sunt, de asemenea, rezultatele politicii intervenţioniste americane".

Sigmar Gabriel va fi, probabil, candidat de centru-stânga împotriva Angelei Merkel la alegerile federale din Germania, în septembrie, scrie Zerohedge.

Angela Merkel a declarat, faţă de comentariile lui Trump cu privire la NATO şi Uniunea Europeană: "Noi, europenii, avem soarta în propriile noastre mâini. (...) Şi-a prezentat poziţiile sale încă o dată, care erau cunoscute de ceva vreme. Poziţiile mele sunt, de asemenea, cunoscute."

Potrivit The Guardian, remarcile lui Trump cu privire la NATO sunt mai favorabile Moscovei. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost de acord cu Donald Trump cu privire la afirmaţia potrivit căreia alianţa este "învechită".

Dmitri Peskov a declarat: "Din moment ce NATO este adaptat spre confruntare, toate structurile sale sunt dedicate idealurilor de confruntare, nu se poate numi cu adevărat o organizare modernă preocupată de stabilitate, de creştere constantă şi de securitate".

Martin Schäfer, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german, a respins etichetarea făcută de Trump, respectiv că UE este un "vehicul pentru Germania". Domnia sa a spus: "Pentru Guvernul german, Europa nu a fost niciodată un mijloc pentru atingerea unui scop".

De asemenea, Ministerul de Externe german a respins ideea lui Donald Trump de a crea "zone de securitate" în Siria, care, conform preşedintelui ales al SUA, ar fi fost mult mai ieftine decât acceptarea refugiaţilor care părăsesc ţara sfâşiată de război. "Ce anume este o astfel de zonă de securitate depăşeşte înţelegerea mea şi ar trebui să fie explicată", a declarat Schäfer, adăugând că nu a existat suficientă voinţă în comunitatea internaţională pentru a acorda sprijin militar în vederea creării unei zone de interdicţie aeriană în Siria.

De menţionat că Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice, a criticat afirmaţia lui Trump, conform căreia alte ţări europene vor lua exemplul Regatului Unit şi vor părăsi UE.

Pierre Moscovici a afirmat: "Nu-mi fac griji, cred că această idee potrivit căreia Brexit-ul va fi contagios este o fantezie proastă. (...) Brexit-ul nu este un «mare lucru»". Oficialul european a avertizat că, prin afimaţiile sale, Trump pledează pentru destrămarea UE.

Conform Reuters, cancelarul Merkel doreşte să aibă, în primăvară, o întâlnire cu Donald Trump, care va fi investit în funcţia de preşedinte al SUA vineri. Merkel s-a oferit să se întâlnească cu Trump în Statele Unite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb