BitDefender, divizia de securitate informatică a Grupului Softwin, a descoperit un tip de malware care exploatează o vulnerabilitate nou găsită în Windows Vista şi versiuni anterioare de Windows. Microsoft nu a emis încă o soluţie software care să corecteze problema. Compania a recunoscut vulnerabilitatea şi va realiza pe viitor un patch care va corecta erorile (http://www.microsoft.com/technet/security/advisory/935423.mspx). Deocamdată însă, singura protecţie rămâne BitDefender.
Vulnerabilitatea este prezenta si in alte sisteme de operare, pe langa Vista, precum Windows 2000 si Windows XP. Codul malware a fost detectat imediat de BitDefender prin tehnologia proprietara de analiza a comportamentului, B-HAVE. Specialistii din laboratoarele BitDefender au denumit acest noul virus "Exploit.Win32.Ani", si au realizat o rutina de detectie generica a virusului, care a fost deja transmisa tuturor utilizatorilor BitDefender, pentru a fi protejati si impotriva posibilelor versiuni viitoare ale acestui virus. Mai multe detalii despre acest tip de malware si despre vulnerabilitatea din Windows pot fi obtinute de pe site-ul companiei, la http://www.bitdefender.com/VIRUS-1000127-en--Exploit.ANI.Cmoo.AX.html. Vulnerabilitatea din Microsoft Windows Vista se refera la modul in care platforma software permite utilizarea unor animatii pentru cursorul mouse-ului afisat pe ecran.
Acest lucru permite atacatorului sa ruleze arbitrar aplicatii si sa instaleze codul malitios pe computerul infectat. Virusul incearca apoi sa convinga utilizatorul sa descarce si sa instaleze o aplicatie de pe Internet. Primul semn ca exista o astfel de problema este blocarea browserului web Internet Explorer.
"Desi utilizatorii BitDefender sunt protejati in fata acestui tip de probleme, urmarim cu deosebita ingrijorare aceasta adevarata epidemie de pe Internet. Este un atac de tip zero-day, adica vulnerabilitatea a fost exploatata in aceeasi zi cu publicarea ei, iar faptul ca afecteaza toate sistemele de operare Microsoft de dupa Windows Milennium, mareste numarul de victime. Putem doar sa speram ca si ceilalti producatori de solutii de securitate vor realiza rapid solutii pentru aceasta problema, precum BitDefender, pentru a putea limita amploarea pagubelor", a declarat Balasz Attila-Mihalz, BitDefender Antivirus Researcher.
Recomandarea specialistilor este mentinerea produsul BitDefender activat si actualizat pentru o protectie permanenta a calculatorului dumneavoastra. Pentru mai multe informatii cititi cele 10 recomandari pentru securitatea calculatorului de la http://www.bitdefender.ro/site/Main/view/Reguli-de-securitate.html"