Creşterea volumului capitalurilor speculative în detrimentul investiţiilor pe termen lung nu poate oferi o contribuţie la dezvoltarea sustenabilă a pieţei de capital din România, se arată în Raportul asupra stabilităţii financiare 2015, publicat de Banca Naţională a României.
Conform raportului, piaţa bursieră autohtonă a înregistrat o evoluţie pozitivă pe parcursul perioadei cuprinse între ianuarie 2013 şi iulie 2015, oferind investitorilor un randament superior comparativ cu pieţele de capital din regiune.
BNR notează: "Rezultatele pozitive ale pieţei de capital din România se bazează pe stabilitatea macroeconomică atinsă şi pe rata robustă de creştere economică înregistrată în ultimul an, concomitent cu sporirea interesului investitorilor străini faţă de pieţele emergente din centrul şi estul Europei şi mediul economic cu rate de dobândă scăzute care generează un comportament de tip search for yield din partea investitorilor. În contextul în care dobânzile se află la minime istorice, reorientarea investitorilor către titluri cu venit variabil care oferă randamente superioare, dar şi un nivel mai ridicat al riscului, poate alimenta volatilitatea indicilor bursieri, diminuând rezilienţa acestora la şocuri externe".
Conform Băncii Naţionale, lichiditatea anualizată a înregistrat o evoluţie fluctuantă în perioada iulie 2014 - iunie 2015, marcată de creşteri bruşte în lunile noiembrie 2014 şi aprilie 2015: "Aceste creşteri au avut doar un caracter tranzitoriu, astfel că exceptând lunile menţionate, nivelul lichidităţii s-a situat în jurul nivelului mediu din ultimii ani".
BNR mai precizează că volatilitatea principalilor indici ai pieţei de capital româneşti a demonstrat o dinamică relativ stabilă pe parcursul perioadei analizate, întreruptă de episoade temporare de escaladare a tensiunilor pe piaţa financiară autohtonă: "În timp ce episodul de volatilitate aferent primului trimestru din anul 2014 coincide cu incertitudinea asociată crizei din Ucraina, cel de-al doilea salt, survenit spre finalul anului 2014, poate fi atribuit temerilor privind fragilitatea revenirii economice a statelor europene. Creşterea bruscă înregistrată la finalul lunii august a intervenit pe fondul celei mai ample corecţii consemnate pe Bursa de Valori Bucureşti în ultimii 4 ani şi subliniază senzitivitatea pieţei de capital autohtone la şocuri intervenite la nivelul sentimentului investiţional global. Principalele episoade de tensiune se suprapun unor volume de tranzacţionare peste medie, demonstrând un comportament activ de rebalansare a portofoliilor din partea investitorilor, în contextul unui nivel ridicat de incertitudine şi, totodată, infirmând ipoteza unei volatilităţi induse de lipsa lichidităţii pe piaţa reglementată a BVB".