BNR: Deficitul de cont curent şi datoria externă, în creştere

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 iulie 2018

BNR: Deficitul de cont curent şi datoria externă, în creştere

Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: "Datoria externă creşte pentru că, atât timp cât există deficit de cont curent, acesta trebuie echilibrat în balanţa de plăţi"

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3,018 miliarde de euro în primele cinci luni din 2018, fiind mai mare cu 15,8% comparativ cu perioada ianuarie-mai a anului trecut, când se cifra la 2,606 miliarde de euro, arată informaţiile publicate, ieri, de Banca Naţională a României (BNR).

Cifrele Băncii Centrale mai arată o adâncire cu 2,563 miliarde de euro a datoriei externe totale, în perioada ianuarie - mai 2018, faţă de perioada similară din 2017.

BNR: "Balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 179 de milioane de euro"

Deficitul contului curent este generat, în special, de balanţa de bunuri şi servicii, iar explicaţia pentru care ţara noastră înregistrează un deficit comercial în creştere ţine de excesul de consum, de cerere, existent în economie, ne-a explicat Ionuţ Dumitru, pre­şe­dintele Consiliului Fiscal.

Domnia sa ne-a declarat, ieri: "Noi avem în economie, în momentul de faţă, un exces de cerere agregată, în special de consum, care alimentează două dezechilibre: inflaţia şi deficitul de cont curent. Deficitul de cont curent creşte, aşadar, pentru că avem o creştere mai rapidă a cererii interne, decât cea a ofertei interne, iar atât timp cât consumul creşte foarte repede, şi nu este alimentat din oferta internă, importurile se majorează.

În primul trimestru am avut o relativă stabilizare a deficitului de cont curent, însă începând cu ultimele luni, în trimestrul al doilea, deteriorarea aces­tui deficit s-a reluat (a început să crească din nou pentru că am avut o reaccelerare a consumului)".

Potrivit BNR, în structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 589 de milioane de euro, iar cea a serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 179 de milioane de euro. Balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai redus cu 105 milioane de euro, iar cea a veniturilor secundare un excedent mai mare cu 251 milioane de euro, mai arată cifrele furnizate de Banca Centrală.

BNR: "Datoria externă pe termen lung a însumat 67,543 miliarde de euro la 31 mai 2018 - în scădere cu 1,6% faţă de 31 decembrie 2017"

Datoria externă totală a crescut cu 2,563 de miliarde de euro în perioada ianuarie - mai 2018, informează BNR, potrivit căreia, în structură, datoria externă pe termen lung a însumat 67,543 miliarde de euro la 31 mai 2018 (70,3% din totalul datoriei externe), fiind în scădere cu 1,6% faţă de 31 decembrie 2017, iar datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 mai 2018 nivelul de 28,497 miliarde de euro (29,7% din totalul datoriei externe), marcând o majorare de 14,6% faţă de 31 decembrie 2017.

Preşedintele Consiliului Fiscal afirmă că datoria externă creşte pentru că, atât timp cât el există, deficitul de cont curent trebuie echilibrat în balanţa de plăţi.

Domnul Dumitru ne-a declarat: "Dacă faci, în principiu, importuri mai mari decât exporturile, ceea ce noi facem în momentul de faţă, trebuie să ai intrări de capital ca să îţi finanţeze lucrul ăsta, sub diverse fluxuri, sau forme, inclusiv generatoare de datorie externă".

Aşadar, este important ca deficitul de cont curent în primul rând să nu fie prea mare şi, în al doilea rând, să fie finanţat în mod autonom (să nu genereze îndatorare extenă), ceea ce ar însemna, atât intrări de fonduri europene - care nu generează îndatorare externă, cât şi intrări de investiţii străine directe (o parte dintre ele - şi anume creditele intra-grup - generează datorie externă, însă aporturile la capital ale unor investitori străini, spre exemplu, nu generează îndatorare externă), a subliniat Ionuţ Dumitru.

BNR mai precizează: "Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 18,9% în perioada ianuarie - mai 2018, comparativ cu 23,9% în anul 2017. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii, la 31 mai 2018, a fost de 5,2 luni, în comparaţie cu 5,4 luni, la 31 decembrie 2017.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 mai 2018, a fost de 76,6% comparativ cu 87,2% la 31 decembrie 2017".

În ceea ce priveşte investiţiile directe ale nerezidenţilor în România, aces­tea au însumat în primele cinci luni din 2018, potrivit BNR, 1,720 miliarde de euro (comparativ cu 1,462 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut) - din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,208 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregis­trat valoarea netă negativă de 488 milioane de euro.

Analistul economic Dragoş Cabat este de părere că între starea economiei autohtone şi deficitul de balanţă comercială există o interdependenţă şi un raport direct proporţional. Domnia sa ne-a declarat, săptămâna trecută: "Cu cât ţara noastră o va duce, aşa-zis «mai bine», cu atât decalajul dintre importuri şi exporturi se va majora, în loc să se diminueze, iar deficitul comercial va creşte. Din punct de vedere structural, aşadar, în momentul acesta, economia României este astfel construită încât deficitul comercial creşte odată cu ea, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine în perioada anilor 2012-2014, când deficitul comercial scădea pentru că economia s-a contractat".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce face Manole? Sustine economia statelor occidentale cheltuind peste 1 mld. Euro pentru mentinerea cursului valutar. Ce ne tot miram de cresterea deficitului comercial cand leul este supraevaluat iar exportatorii abia de mai respira?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb