• Suma contractată - 10 miliarde euro
Ţara noastră a cheltuit doar 600 milioane euro din fondurile europene, deşi a atras 1,1 miliarde euro din prefinanţări, iar valoarea totală contractată a fondurilor europene se ridică la 10 miliarde euro.
Această situaţie a fost expusă, ieri, de premierul Emil Boc în cadrul şedinţei săptămânale a Guvernului.
Primul-ministrul a declarat, citat de Agerpres: "România a atras 1,7 miliarde euro. O buna parte, adică, 1,1 miliarde euro, sunt prefinanţări, iar 0,6 miliarde sunt sume efectiv rambursate, în urma contractelor semnate".
Boc a apreciat că birocraţia este cauza absorbţiei îngreunate a fondurilor europene: "Am observat că sunt foarte multe acţiuni birocratice. Fiecare autoritate trebuie să se ocupe de obligaţiile pe care le au, nu fiecare să facă tot ceea ce fac şi ceilalţi pentru că aşa apar foarte multe îngreunări ale procesului".
• Proceduri simplificate şi documentaţie standard pentru licitaţii
Pentru îmbunătăţirea situaţiei, Guvernul pregăteşte simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene şi ia în calcul inclusiv s-curtarea termenelor în cazul autorităţilor locale.
Premierul Emil Boc a mai spus că Guvernul îşi propune să adopte, la începutul lunii februarie, documentaţie standard pentru des-făşurarea procedurilor de licitaţii privind atribuirea contractelor pe fonduri europene în domeniile transporturilor, mediului, energiei şi dezvoltării.
În acest sens, Emil Boc a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice să elaboreze documentaţia de licitaţie şi atribui-re standard a lucrărilor pe fonduri europene în domeniile menţionate.
• Dezvoltarea şi Transporturile, date ca exemple pentru celelalte ministere
Prim-ministrul Emil Boc a solicitat, în şedinţa de Guvern de ieri ca practicile de atribuire a lucrărilor publice din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii să fie extinse la celelalte ministere. Premierul a salutat faptul că ministerul condus de Elena Udrea nu a semnat contractele până nu a fost pregătit caietul de sarcini pentru licitaţii. "Asta înseamnă că autorităţile locale nu vor mai sta de la semnarea contractului până la licitaţie opt sau 12 luni, cum a fost anul trecut, ci, dimpotrivă, în momentul când au semnat contractul să aibă şi documentele de licitaţie pregătite în vederea organizării lor", a spus Boc. Premierul s-a arătat mulţumit şi de faptul că la ministerul Transporturilor există un contract standard pentru atribuirea lucrărilor efective.