Boc, depăşit de datoriile la stat cu... 63 cm

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 noiembrie 2011

Boc, depăşit de datoriile la stat cu... 63 cm

Premierul Emil Boc este depăşit de datoriile pe care companiile le au către stat cu nu mai puţin de 63 de cm. Unitatea de măsură pentru datoriile la buget am stabilit-o atunci când printarea tuturor listelor cu datornici necesita un teanc de coli egal în înălţime cu Emil Boc. Acum, dacă am fi nevoiţi, Doamne fereşte, să tipărim toate datoriile pe care companiile mari, mici şi mijlocii le aveau la stat (incluzând obligaţiile restante către buget, asigurări sociale, şomaj şi sănătate), la finalul lunii septembrie a acestui an, am avea nevoie de 22.587 de coli, adică peste 45 de topuri de hârtie A4. Prin suprapunere, acestea ar avea o înălţime de 2,25 de metri, cu 63 de cm mai mare decât cea pe care o are premierul Boc.

Obligaţiile restante ale marilor datornici către bugetul de stat au crescut, în trei luni (de la sfârşitul lui iunie la sfârşitul lui septembrie), cu un miliard de lei, de la aproximativ 6 miliarde lei la circa 7 miliarde lei, potrivit datelor postate, zilele trecute, pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

În continuare, Compania Naţională a Huilei (CNH) îşi păstrează locul fruntaş, înregistrând, la 30 septembrie, datorii la buget mai mari de 1,9 miliarde lei, după ce, la jumătatea acestui an, obligaţiile restante la stat erau de circa 1,86 miliarde lei.

Şi locul al doilea în topul marilor datornici are acelaşi ocupant, res-pectiv Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA, care şi-a crescut, de asemenea, arieratele, depăşind suma de 1 miliard de lei.

În schimb, "Electrificare CFR" a fost "declasată" de pe locul al treilea pe locul al cincilea în top. Bronzul a fost obţinut de "Galaxy Tobacco", societate care a "urcat" în top cu o viteză uimitoare, de pe locul 750 - pe care îl ocupa la jumătatea acestui an - pe locul al treilea, la finalul lui septembrie.

Astfel, valoarea datoriilor acestui producător de tutun, care se află în procedură de executare silită, se ridică la circa 890 milioane de lei, faţă de aproximativ 62 de milioane de lei - totalul obligaţiilor restante de la sfârşitul lui iunie 2011.

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă "CFR - Marfă" SA, care datorează statului 265 milioane de lei, continuă să fie pe locul patru în top, aceasta fiind urmată de "Electrificare CFR", cu circa 260 milioane lei, "European Food", cu 152 milioane lei, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia SA - 142 milioane lei, "Termoelectrica" (130 milioane de lei) şi Poşta Română, cu datorii la stat de peste 108 milioane de lei.

Pe lista marilor datornici de pe site-ul ANAF apar o serie de companii în executare silită, la 30 septembrie 2011, cum ar fi "Lafarge Agregate Betoane" sau "Grup Servicii Petroliere" (GSP).

Radu Petrescu, Director Corporate Communication în cadrul "Upetrom" - societate care face parte din GSP, ne-a declarat că, între timp, GSP şi-a plătit datoria către buget: "Datele de pe site-ul ANAF sunt eronate. Informaţiile nu sunt actualizate. Nu avem niciun fel de datorie la stat şi nu suntem în nicio procedură de executare silită. Dacă am plătit cu 2-3 zile întârziere, tot apărem cu datorii, pentru că cei de la ANAF lucrează cu un program automat".

Obligaţiile restante la bugetul general consolidat, la data de 31 martie 2011, pe care le înregistrau atât companiile mari, cât şi societăţile mici şi mijlocii, au atins suma de 24,74 miliarde lei, din care aproape 15 miliarde lei erau datorii către bugetul de stat, după cum ne-au precizat reprezentanţii ANAF.

Daniel Ionescu, doctor în economie, ne-a spus, recent, că majorarea datoriilor către buget este un fenomen care relevă starea de declin accentuat a economiei naţionale: "Fenomenul nu este localizat numai la cei mari, fiind decelabil şi în celelalte categorii de contribuabili care, ajunşi în sapă de lemn sau confruntaţi cu incapacităţi accentuate de plată, creează arierate fiscale şi cvasifiscale, forţând, pe această cale, creşterea datoriei publice. Generalizarea alertă a numărului agenţilor economici care generează arierate ar trebui să fie unul din semnalele forte care să reorienteze politicile economice şi fiscale pe care le promovează actualul Executiv, în primă instanţă, în legătură cu fluidizarea fluxurilor de capitaluri din economia reală".

Potrivit unor reglementări fiscale aprobate, recent, de Guvern, penalităţile firmelor care îşi plătesc datoriile faţă de stat până la 31 decembrie 2011 vor fi anulate. Se pare, însă, că aceste "concesii" făcute de Executiv nu motivează companiile să-şi achite obligaţiile restante la buget.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb