Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă astăzi, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naţionale, că acest moment reprezintă un prilej de a reafirma importanţa promovării intereselor naţionale în realizarea politicii externe, informează Agerpres.
"Ziua Naţională a României este, pentru mine, un prilej deosebit de a transmite românilor de pretutindeni gânduri de sănătate, bunăstare şi prosperitate, chiar şi într-un context global dificil, influenţat în continuare de efectele pandemiei de COVID-19 şi de multiple provocări. Pentru noi, românii, 1 Decembrie reprezintă mai mult decât marcarea unui moment istoric important - este un reper simbolic al solidarităţii noastre în faţa tuturor dificultăţilor cu care ne-am confruntat ca naţiune, pe care le-am depăşit şi le vom putea depăşi în continuare, cu încredere în forţa noastră proprie. Pentru diplomaţia română, Ziua Naţională reprezintă şi un prilej pentru a reafirma importanţa centrală a promovării tot mai eficiente a intereselor naţionale în realizarea politicii externe, precum şi protejării tot mai performante a intereselor şi drepturilor cetăţenilor români în străinătate", a declarat Aurescu, în mesajul său transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Acesta a menţionat că, pentru Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv prin misiunile diplomatice şi consulare ale României, oferirea adecvată de asistenţă consulară şi gestionarea situaţiilor dificile în care s-au aflat sau se vor afla cetăţenii români continuă să reprezinte linii prioritare de acţiune.
"În acest sens, lecţiile învăţate în timpul pandemiei au dat şi startul unui proces de adaptare instituţională şi societală pe termen lung, prin reafirmarea valorilor noastre fundamentale şi a ataşamentului faţă de norme şi principii democratice, cu obiectivul creşterii rezilienţei ca stat şi societate în faţa provocărilor de orice natură şi a capacităţii de gestionare la cei mai înalţi parametri a riscurilor, ameninţărilor şi provocărilor regionale şi globale", a afirmat Bogdan Aurescu.
Acesta a precizat că, în aceeaşi măsură, în plan diplomatic, consolidarea rezilienţei strategice a României şi a relevanţei sale pe plan extern face parte din viziunea pentru viitor. Aurescu a adăugat că, ancorată în valori şi obiective strategice pe termen lung, diplomaţia română a construit şi dezvoltat, în ultimul an, repere importante în această direcţie.
"Dincolo de noile repere ale mediului internaţional şi răspunsul la acestea, fundamentele politicii noastre externe rămân aceleaşi - creşterea profilului ţării noastre în Uniunea Europeană şi în cadrul NATO pentru atingerea obiectivelor noastre comune, precum şi dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, concomitent cu susţinerea şi promovarea valorilor democratice, a respectării dreptului internaţional şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi susţinerea fermă pentru multilateralismul eficient şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Toate aceste linii directoare au fost reconfirmate sistematic de acţiunea diplomatică pe parcursul acestui an", a spus Bogdan Aurescu.
Şeful diplomaţiei române a amintit că anul viitor se vor aniversa 160 de ani de la crearea Ministerului Afacerilor Străine şi că România a făcut paşi însemnaţi în eficientizarea şi modernizarea acţiunii sale diplomatice. În opinia ministrului Aurescu, politica externă a României trebuie să rămână una "de consens naţional, coerentă şi predictibilă", care să conducă la rezultate concrete şi să contribuie la bunăstarea şi la securitatea cetăţenilor români.
"În orice provocare majoră există însă şi ferestre de oportunitate care nu trebuie ratate. Trăim în continuare o perioadă în care acestea au o importanţă deosebită şi ne îndeamnă să gândim profund împreună, cetăţeni români din ţară şi din străinătate, de 1 Decembrie 2021, la valorile solidarităţii şi ale consecvenţei în construirea unui viitor rezilient", a adăugat Bogdan Aurescu.