România deţine resurse de creştere mai mari decât 1,3% , cât a estimat Fondul monetar internaţional, a declarat, ieri, consultantul financiar Bogdan Baltazar, citat de Agerpres.
"Europa Occidentală îşi revine, chiar dacă ritmul de creştere nu este unul ridicat, ceea ce îi va permite să absoarbă o parte din exporturile noas-tre. Mai sunt şi o serie de planuri măreţe şi sper ca măcar o parte din ele să se realizeze, în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene şi realizarea de lucrări publice", a spus Bogdan Baltazar, enumerând câteva dintre resursele pe care se poate baza creşterea economică a României în 2010.
Analistul financiar şi-a exprimat opinia că dobânda de politică monetară a BNR va scădea în continuare "cu măsură", ceea ce "va facilita creditarea, care este încă un motor al creşterii economice. De aceea, prognozez de multă vreme că PIB-ul României poate creşte, în 2010, cu 1,5- 2%".
Referitor la declaraţia Băncii Mondiale, care a amânat eliberarea celui de-al doilea împrumut pentru România, până când ţara noastră va adopta legile privind salarizarea unitară, reforma pensiilor şi reforma în educaţie, sănătate, asistenţă socială şi în sectorul financiar, Bogdan Baltazar a explicat: "Îşi pot permite o atitudine mai riguroasă tocmai pentru că nevoile stringente ale României sunt absolut satisfăcător acoperite de FMI şi Comisia Europeană, la care se adaugă împrumutul extern de euro-obligaţiuni. Măcar să atragem noi fonduri europene, pentru că acestea sunt tot în domeniul de activitate al Băncii Mondiale. Apoi, această amânare este o modalitate binevenită de presiune asupra Româ-niei".
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, a declarat, ieri, că economia României va începe să crească din semestrul al doilea al anului în curs şi va ajunge la o rată anuală de creştere a PIB de 1,3% .