Piaţa de capital românească nu trebuie să se bazeze exclusiv pe listările companiilor de stat, ci trebuie să acorde o atenţie mult mai mare companiilor private, este de părere Bogdan Drăgoi, preşedinte şi director general al SIF Banat Crişana.
"Se vorbeşte despre nevoia ca statul să vină să facă IPO-uri, dar, de fapt, marea nevoie sunt business-urile private, care trebuie identificate şi aduse pe bursă. Noi nu trebuie să stăm cu mâna întinsă la stat", a declarat domnul Drăgoi, ieri, în cadrul unei conferinţe despre piaţa de capital.
Acesta a mai subliniat că, în timp ce statul a făcut listări într-un ritm lent, dar constant, din mediul privat, cu o singură excepţie, nu a apărut aproape nimic, în condiţiile în care, în România există companii private mari, din diferite sectoare, care pot fi listate.
În opinia sa, intrarea bursei noastre în categoria pieţelor emergente nu trebuie privită ca un obiectiv în sine, existând astfel pericolul unei dezvoltări nesustenabile.
"S-au folosit foarte multe resurse în ultimii ani, concentrându-ne pe un set de criterii ce au fost impuse de agenţiile de rating (...) fapt ce ne-a făcut să ne îndepărtăm de la ceea ce ar fi trebuit să facem în piaţa locală: să fim o piaţă cu adâncime, cu oportunităţi reale şi lichiditate", a declarat Bogdan Drăgoi.
În opinia sa, riscăm să ajungem să bifăm criteriile necesare pentru accederea la statutul de piaţă emergentă, fără însă a avea o viziune pe termen lung, aceea de dezvoltare a pieţei, dincolo de acest moment.
De asemenea, domnia sa a mai arătat că fondurile de pensii primesc bani noi în fiecare an, pe care nu au unde să-i investească pe plan local, fiind astfel obligate să-i plaseze în exterior. În opinia sa, acest lucru nu se va schimba nici după accederea pieţei de capital româneşti în categoria celor emergente, din cauza paletei mici de opţiuni existente, în acest moment, în piaţa autohtonă. Domnul Drăgoi mai susţine că fără o infuzie de firme private, se va ajunge în situaţia în care, în piaţă vor intra foarte mulţi bani, ce nu vor putea fi plasaţi decât pe puţini emitenţi. Prin urmare, din cauza lipsei de diversitate, există riscul supraevaluării activelor, a precizat domnia sa.
1. Din ciclu sa faca altii
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 15.03.2017, 06:22)
SIF-urile ar trebui sa aiba si banii necesari si expertiza manageriala pentru a identifica, consilia si intermedia listarea business-urillor private, dar nu o fac. Pentru ei lucrurile deocamdata merg bine merci asa ca ii lasa pe altii sa munceasca...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2017, 07:12)
Pai, da, asa e, stie omul, dar la cmvx cum fu maestre?
3. Comvex
(mesaj trimis de ionas în data de 15.03.2017, 07:33)
Comvex, Comvex, Comvex
Vomez !
asf, raiffeisen, hartie igienica, vraja, pajura...vulturu...receptie...
4. Intrebari de investitor
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2017, 08:50)
Ce vorbe arunca si Dragoi asta, comandat de Dragos George Bilteanu, consilierul lui Pavel Avramoiu de la World Trade Center Bucuresti??
Dle Dragoi hai bagati la vanzare cateva actiuni la SIFI, listati AZUGA TURISM ca sa impulsionati BVB. Cu putina imaginatie reusiti sa pacaliti pe cateva fonduri de pensii sa-i finanteze afacerile lui Dragos Bilteanu, de ce lasati sarcina doar pe SIF1 si SIF4?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2017, 10:17)
S-a găsit cine sa dea sfaturi! Alo, ați făcut ceva pt scăderea discontului? Asta-i performanta voastră!