BOGDAN HOSSU, CNS CARTEL ALFA: "Dosarul de privatizare a CFR Marfă, întocmit fără consultarea sindicatelor"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 9 aprilie 2013

Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa.

Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa.

Fenechiu: "Statul este interesat ca noul investitor să păstreze cât mai mulţi angajaţi"

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa şi Federaţia Mecanicilor de Locomotivă solicită Executivului şi Ministerului Transporturilor să informeze oficial structurile sindicale despre condiţiile incluse în dosarul de prezentare a CFR Marfă care au impact direct asupra angajaţilor, care implică locurile de muncă şi care aduc atingere prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă.

Sindicaliştii suţin că dosarul de privatizare a operatorului feroviar de marfă a fost întocmit fără consultarea sindicatelor.

Aceştia susţin că preţul de pornire a licitaţiei, de 797.058.000 de lei, "este mult sub valoarea reală a CFR Marfă".

"Lipsa de deschidere, din acest punct de vedere, dovedeşte că aceste detalii au fost intenţionat omise, dar şi faptul că se continuă politica de favorizare a unor anumiţi potenţiali investitori pe principiul onorării unor interese politice", mai arată comunicatul sindicaliştilor, care precizează: "Acest lucru, cât şi nivelul minimal foarte scăzut al cifrei de afaceri impusă potenţialului cumpărător favorizează o anumită categorie de investitori, interesaţi mai ales de destructurarea CFR Marfă decât de relansarea şi revitalizarea companiei".

Sindicaliştii susţin că Executivul şi Minis­terul Transporturilor şi-au asumat integral condiţiile impuse de Comisia Europea­nă faţă de CFR Marfă, aşa cum au fost ele negociate de Guvernul Boc, fără nicio intenţie de renegociere, deşi acest lucru era posibil".

Potrivit surselor citate, la CFR Marfă lucrează aproximativ 9.000 de persoane.

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a declarat, recent, că, în cadrul procedurii de privatizare, există şi condiţionalităţi sociale, statul fiind interesat ca investitorul care va prelua controlul CFR Marfă să păstreze cât mai mulţi salariaţi care lucrează, în prezent, acolo.

Anunţul de vânzare a unui pachet de 51% din acţiunile companiei de stat a fost publicat vineri, urmând ca, la jumătatea lunii iunie, să fie stabilit câştigătorul licitaţiei.

CFR Marfă va prelua datorii bugetare de 606 milioane lei de la CFR SA, prin compensarea unei părţi din sumele pe care operatorul feroviar de marfă le are la compania de infrastructură, iar creanţele bugetare vor fi convertite în acţiuni, astfel că veniturile din privatizare vor intra la buget, potrivit unor surse guvernamentale, care au precizat: "Va fi o ordonanţă de urgenţă prin care CFR Marfă va prelua datoria de 606 milioane lei pe care CFR Infrastructură o are la ANAF. Prin această operaţiune, ANAF va descărca pe CFR Infrastructură de creanţă, iar CFR Marfă îşi va stinge parţial datoria pe care o are la CFR Infrastructură. În pasul al doilea, statul va putea transforma datoriile preluate în acţiuni, în vederea privatizării".

CFR Marfă înregistrează datorii de 1,5 miliarde lei, potrivit ministrului transporturilor, dintre care circa 600 milioane lei la buget şi 600 milioane lei către CFR Infrastructură, restul reprezentând penalităţi de întârziere şi restanţe către furnizori privaţi.

În urmă cu circa o lună şi jumătate, a fost numit managementul privat la CFR Marfă, care, potrivit ministrului de resort, nu va contribui direct la privatizarea societăţii, dar de la care oficialul aşteaptă "să mai repare ceea ce se mai poate repara" în activitatea companiei.

Noua conducere are ca atribuţiuni limitarea pierderilor şi propunerea, în termen de 90 de zile, a unui plan de management pentru CFR Marfă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si cumparati caietul de sarcini. Apoi verificati bilantul sa respecte ordinul ministrului finantelor nr. 1286/2012 si 213/2013. Firma Deloitte cunoaste diferenta intre prezentarea RAS si IFRS, intelegand faptul ca investitorii straini sunt interesati in procesul de Due Diligence sa cunoasca bilantul, contul de profi si pierdere, cash flow, modificarea capitalului social al CONCERNULUI. Tinand cont de inflatia care pana la 1 decembrie 2004 a fost de natura s ne tina in randul tarilor cu o economie inflationista si activele inclus capitalul social vor trebui apreciate pe masura!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb