A doua bancă din ţara noastră după active, "BRD - Groupe Société Générale", a raportat, în primul semestru al acestui an, un profit de 425 milioane lei, în scădere cu 17,4% faţă de profitul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2008, de 515 milioane lei, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de către instituţie.
Patrick Gelin, preşedintele - director general al BRD SocGen, este de părere că primul semestru al acestui an s-a caracterizat "printr-o încetinire marcată a cererii de credite şi printr-o creştere accentuată a riscurilor, atât în ceea ce priveşte clientela persoane fizice, cât şi clientela IMM".
Cu toate acestea, domnia sa a adăugat că, datorită eficacităţii procedurilor sale interne, măsurilor de reducere a cheltuielilor generale şi calităţii portofoliului său, BRD şi-a demonstrat capacitatea de rezistenţă într-un mediu dificil.
Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost, la sfârşitul primului semestru, de 22,3 %, în timp ce raportul cost/venituri s-a menţinut la un nivel de 43,8 %.
Venitul net bancar (din dobânzi, comisioane şi operaţiuni financiare) a ajuns la 1,63 miliarde lei (387 milioane euro), cu aproape 17% mai mare decât la 30 iunie 2008, iar profitul brut din exploatare a înregistrat o creştere de 19,4% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 919 milioane lei.
Potrivit brokerilor, rezultatele obţinute de BRD sunt peste aşteptări, speculatorii anticipând încă de acum câteva săptămâni o creştere a profitului şi urcând cotaţia acţiunilor cu peste 25%, până la 10,3 lei/titlu, nivel atins în şedinţa bursieră de ieri.
"BRD a obţinut rezultate uşor peste aşteptările noastre, postând o scădere a profitului net cu 17,4%, faţă de estimările noastre, de minus 20%", ne-a spus Antonela Badea, analist financiar la casa de brokeraj "Tradeville".
Potrivit domniei sale, deşi profitul operaţional a crescut faţă de anul trecut, avansul creditelor neperformante a impus constituirea unor provizioane mai mari, fapt ce a afectat rezultatul net.
Veniturile totale înregistrate de bancă în perioada ianuarie - iunie s-au ridicat la 9,55 miliarde lei, cu o treime mai mari comparativ cu cele raportate în primele şase luni din 2008, în timp ce cheltuielile totale s-au majorat cu 37%, ajungând la 9,03 miliarde lei.
"Veniturile au avut o creştere importantă, pentru că banca a reuşit să îşi crească portofoliul de credite, comparativ cu semestrul întâi din 2008. Cu toate acestea, soldul creditelor este în scădere faţă de începutul anului cu 1%, o majorare mai semnificativă observându-se la depozite" a mai adăugat doamna Badea.
Volumul total al creditelor acordate clientelei în primele şase luni a fost de 32,2 miliarde lei, cu 11% mai mare decât nivelul din perioada similară din 2008, din care 15,8 miliarde lei au fost pentru persoane fizice şi 16,4 miliarde lei pentru persoane juridice. În ceea ce priveşte depozitele clienţilor BRD la sfârşitul lunii iunie, acestea se cifrau la 29,1 miliarde lei.
"Pentru 2009, estimăm un profit net de 914,4 milioane lei, cu 19% mai mic faţă de 2008, venitul net bancar urmând să înregistreze un avans de 8%, până la 3,3 miliarde lei", a conchis Antonela Badea.
Potrivit analiştilor, principalele atuuri ale băncii sunt date de reţeaua extinsă de agenţii şi sucursale, de oferta diversificată de produse bancare şi segmente de activitate multiple, de sprijinul financiar al băncii-mamă, Société Générale, precum şi solvabilitatea peste medie.
Tot aceştia sunt de părere că principalele puncte slabe sunt reprezentate de costuri administrative ridicate şi rata credite - depozite supraunitară.
"BRD-Groupe Société Générale" este a doua bancă din ţara noastră după active, în timp ce în ierarhia realizată în funcţie de capitalul social ocupă poziţia a şaptea.
Titlurile "BRD-Groupe Société Générale" se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti din 15 ianuarie 2001, sub simbolul BRD. Societatea bancară are un capital social de 696,90 milioane de lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.