Eurodeputaţii confirmă că au fost făcute progrese în negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit), dar subliniază că cea mai dificilă parte a negocierilor abia acum urmează, potrivit serviciul de presă al Parlamentului European (PE).
"În dezbaterea cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind concluziile summitului european din 14-15 decembrie, deputaţii au atenţionat guvernul britanic să nu considere garantat acordul de tranziţie pentru Brexit şi au subliniat necesitatea de a formaliza cât de repede posibil acordul de retragere", notează sursa menţionată, adăugând: "Deputaţii au cerut, de asemenea, guvernului britanic să îşi clarifice viziunea pentru viitoarele relaţii pe care le doreşte cu UE, evitând priorităţile aparent populare cum ar fi culoarea paşapoartelor, care a fost întotdeauna o prerogativă a statelor membre. Unii deputaţi au subliniat că niciun statut în afara UE nu va fi la fel de bun ca statutul de membru deplin".
Alţi deputaţi au subliniat că negocierile UE-Marea Britanie vor fi dure, pentru că toate părţile implicate încearcă să obţină cele mai bune soluţii pentru cetăţeni.
Coordonatorul PE pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a subliniat nevoia unor garanţii privind procedurile de cerere de rezidenţă pentru cetăţenii UE care doresc să locuiască în Marea Britanie în viitor, subliniind că noul statut privind rezidenţa, propus de Marea Britanie, nu ar trebui să intre în vigoare decât la finalul perioadei de tranziţie.
Deputaţii au salutat paşii concreţi făcuţi recent în direcţia unei mai mari cooperări în domeniul apărării între statele membre, subliniind nevoia de a reforma zona euro şi cerând mai multe măsuri la nivelul UE, pentru a combate provocările migraţiei şi şomajul în rândul tinerilor.