Brokerii independenţi, în majoritatea lor, merg în pierdere

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iunie 2017

Brokerii independenţi, în majoritatea lor, merg în pierdere
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Numărul intermediarilor de pe piaţa de capital a scăzut la 37, de la 73, în 2007

    SSIF BRK Financial Group a avut cel mai mare profit, în 2016, în timp ce numărul doi din piaţă, Swiss Capital, a raportat cea mai mare pierdere

    Tot mai mulţi brokeri părăsesc piaţa de capital, în urma rezultatelor slabe, înregistrate în ultimii ani, numărul intermediarilor ajungând la 37, faţă de 73, în 2007 - perioada de boom. Săptămâna trecută, unul dintre cei mai vechi brokeri, Intercapital Invest, a anunţat că îşi închide porţile, direcţionându-şi clienţii către Tradeville.

    Numai cinci dintre brokerii autohtoni independenţi au reuşit să obţină profit, anul trecut, restul fiind în pierdere, în condiţiile în care grupurile bancare şi un intermediar străin (Wood&Co) au avut printre cele mai mari cote de piaţă.

    Cel mai mare profit a fost înregistrat de SSIF BRK Financial Group, de 1,06 milioane de lei, brokerul clujean fiind pe locul 13, în topul pe anul trecut, cu o cotă de piaţă de 1,6%. În schimb, cea mai mare pierdere, de -7,26 milioane de lei, a fost raportată de Swiss Capital, brokerul aflat pe locul al doilea, anul trecut, cu o cotă de piaţă de 16,96%.

    Ceilalţi intermediari pe profit, în 2016, au fost "Tradeville" (profit de 605.281 lei), BT Capital Partners (377.433 lei), "Ieba Trust" (62.447 lei) şi Oltenia Grup Invest (31.739 lei).

    Douăzeci şi unu de brokeri autohtoni au marcat pierderi, anul trecut, în condiţiile în care valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a fost de 8,11 milioane de euro, faţă de 7,89 milioane de euro în 2015, după 11,72 milioane de euro, în 2014, şi 10,13 milioane de euro, în 2013.

    În ultimii ani, băncile au renunţat la firmele de brokeraj şi au integrat departamentele de intermediere pe piaţa de capital. Anul trecut, însă, brokerul ceh Wood &Company a atras o cotă de piaţă de 22,15%, la BVB, clasându-se pe prima poziţie, în topul intermediarilor. În ultima vreme, Fondul Proprietatea a ales Wood &Company pentru programele de răscumpărare pe care le derulează.

    Băncile Raiffeisen şi BCR au ocupat poziţiile 3 şi 4, în topul brokerilor, pe 2016 (după Swiss Capital), cu ponderi de 13,74%, respectiv 8,53%, din piaţă, în timp ce locul al cincilea în top a revenit Ieba Trust, cu o cotă de 6,85%.

    Unele voci susţin că şi alte case de brokeraj vor să se retragă din piaţă, pe fondul costurilor ridicate şi a lichidităţii reduse de la BVB.

    De altfel, lichiditatea insuficientă este singurul motiv pentru care bursa noastră nu a fost încă promovată la statutul de piaţă emergentă, de către agenţia FTSE Russell.

    Opinia Cititorului ( 8 )

    1. Intercapital,incasa nu doar din comisioanele /tranzactiile facute de clienti,ci facea tranzactii pe bursa pe house.Adica puteau face profit si aici,dar cred ca nu prea faceau,atat de buni erau...Chestia asta e ca in sport.Invinsul spune ca din cauza ploii sau ca a batut vantul a pierdut meciul,de parca adversarul juca pe alt teren sau in alta zi mai frumoasa.Conditiile sunt aceleasi pentru toti participantii la piata,asa ca daca unii fac profit,inseamna ca sunt mai buni decat cei care nu fac si ies din piata.

      1. Multi asa zisi brokeri au fost niste talhari! Este bine ca au disparut!

      Bogdanel juravle e pe topogan? Nu l salveaza pretenarii cu merele la el in traista?

      1. Pe tobogan l-a pus marele polonez de conduce bursa. Nu vedeti ce cota de piata are Wood? Dar pe cOncord il vedeti? Polonezul in loc sa aduca investitori cum se lauda, aduce brokeri straini care sa fure clientii brokerilor independenti romani. Asta e rezultatul.

        Bursa a facut multe lucruri anii acestia. Esti rau intentionat cand spui ca BVB nu a lucrat sa aduca noi investitori. Ai numarat cate seminare s-au facut, cate evenimente importante am facut? Progame de educare ca niciodata. Cred ca trebuie sa vedeti lucrurile astea.

        Marii brokeri independenti romani sunt niste hiwne hoate. Nu traiwsc decat din conbinatii la limita legii. Pe piata din Romania nu poti trai din brokeraj cinstit. Au fost obisnuiti cu furatul se la inxeputuri si acun nu se pot opri ptr ca ar da falinent. Daca s ar dori, ar fi titi la puscarie si ei si clientii lor.

        Cred ca are prea multi pe statul de plata :)

      Merg in pierdere si ca atare intind manutele spre banii clientilor. Se aude ca unele SSIF-uri nu au pus nici pana acum la dispozitia clientilor dividendele distribuite de Electrica in 22.06.2017.

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb