BUGET RECORD ÎN 2018, COMPARATIV CU ULTIMII 25 DE ANI  Primăria Capitalei a alocat 111 milioane euro pentru investiţiile din sănătate

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 15 octombrie 2018

Primăria Capitalei a alocat 111 milioane euro pentru investiţiile din sănătate

Primăria Capitalei a alocat, în acest an, 111 milioane de euro pentru inves­tiţiile din sectorul sănătăţii, un buget record, comparativ cu ultimii 25 de ani, după cum ne-au transmis reprezentanţii Municipalităţii.

Aceştia ne-au precizat că au fost finalizate proiecte vitale în domeniul sănătăţii, printre care se numără Spitalul clinic de copii Dr. Gomoiu, construit de la zero; Ambulatoriul integrat al spitalului de copii Dr. Gomoiu, realizat cu fonduri europene, şi modernizarea Spitalului clinic de ortopedie Foişor.

Spitalul Victor Gomoiu este primul spital pentru copii construit în Capitală în ultimii 30 de ani, potrivit datelor Municipalităţii. Acestea arată că noul spital are şase etaje, este construit în curtea actualei unităţi sanitare, veche de aproape o sută de ani, fiind proiectat şi realizat respectând toate standardele UE şi dotat cu aparatură şi echipamente medicale de ultimă generaţie.

Proiectul continuă cu edificarea, în locul vechiului spital, a unui centru de excelenţă în oncologie, precum şi a unui minihotel unde se pot caza însoţitorii copiilor.

Suprafaţa construită se întinde pe 19.260 mp (faţă de 5.660 mp - spitalul vechi), iar numărul de paturi se ridică la 222 (de la 157 în vechea unitate). Totodată, au fost realizate şapte secţii noi, 10 săli de operaţii (comparativ cu 2 în spitalul vechi) şi 124 de locuri de parcare.

Costul integral al investiţiei este de 48 milioane euro.

În ceea ce priveşte Ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic de copii "Dr. Victor Gomoiu", sursele citate ne-au transmis: "Anul trecut am reuşit deblocarea şi finalizarea acestui proiect de modernizare, care era pe punctul de a pierde finanţarea europeană. Capitala are acum unul dintre cele mai moderne ambulatorii din ţară, care este deservit de 12 medici specialişti, un psiholog, un kinetoterapeut şi 14 asis­tenţi medicali.

Au fost înfiinţate 3 cabinete medicale noi: dermatologie, oftalmologie şi ortopedie, care se adaugă celor exis­tente - pediatrie, ORL, neurologie pediatrică, neuropsihiatrie infantilă, psihologie/logopedie, endocrinologie, ginecologie infantilă, alergologie şi imunologie".

Valoarea proiectului se cifrează la 1,6 milioane euro, din fonduri europene provenind 1,5 milioane euro.

PMB: "Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor - o investiţie blocată până acum"

Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor reprezintă o investiţie care a fost blocată până acum, potrivit surselor citate, care ne-au transmis: "Spitalul Foişor este o construcţie nouă, de 9.000 de mp, 6 etaje, care cuprinde opt săli de operaţie, 119 paturi şi dotări de ultimă generaţie.

În completarea acestui proiect, pregătim consolidarea şi dotarea clădirii vechi a spitalului Foişor, care este monument istoric şi care va fi dedicat exclusiv educaţiei şi cercetării".

Costurile pentru construcţia clădirii sunt estimate la 37 milioane euro, iar necesarul bănesc pentru aparatură este de 12 milioane de euro.

În ultimul an, pentru cele 19 spitale aflate în administrarea Municipalităţii a fost achiziţionată aparatură medicală ultramodernă, ambulanţe sau mobilier în valoare de peste 13,5 milioane euro, potrivit Primăriei Capitalei.

Aceasta arată că, în perioada iunie 2017 - iunie 2018, investiţiile în cabinetele medicale şcolare s-au ridicat la peste 1 milion de euro, fiind achiziţionate 50 de unituri dentare noi şi 84 de sterilizatoare cu aburi, pentru cabinetele stomatologice din reţeaua şcolară, iar cabinetele de medicină generală au fost dotate cu mobilier şi medicamente.

De asemenea, au fost alocate 14,5 milioane de euro pentru dotări, aparatură şi cabinete stomatologice şi 10 milioane de euro pentru achiziţia a 106 ambulanţe.

La acestea se adaugă programul de locuire pentru personalul medical şi programe de sănătate, unele dintre ele având deja beneficiari în rândul bucureştenilor.

17 milioane de euro pentru Spitalul Metropolitan

Primăria Capitalei va investi în construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 1.200 de paturi, care să asigure asistenţă medicală la cele mai înalte standarde, în special pentru cazurile ce necesită o abordare multidisciplinară, ne-au transmis reprezentanţii Primăriei Bucureşti.

Aceştia ne-au precizat: "Amplasamentul viitorului spital a fost stabilit pe şoseaua Pipera, pe o suprafaţă rezultată din alipirea unui teren transferat din domeniul public al statului în cel al Municipiului Bucureşti şi a unui teren aflat în proprietatea Municipalităţii, de pe care va fi relocată o autobază a RATB.

Spitalul a fost gândit să cuprindă secţii pentru care în Bucureşti se înregis­trează un deficit de paturi: oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală, mari arşi".

Avantajul construirii unui spital de la zero este că toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea strictă a normelor legale, ceea ce atrage după sine o calitate ridicată a actului medical, susţin sursele citate.

Până acum, a fost finalizată documentaţia cadastrală şi a fost obţinut certificatul de urbanism de la Primăria Sectorului 2, urmând să fie întocmit studiul de fezabilitate. Printre altele, au avut loc întâlniri cu personal din cadrul Primăriei Capitalei, ASSMB, Spitalelor din subordinea Municipiului Bucureşti, precum şi cu experţi cooptaţi, în vederea stabilirii necesităţilor şi a unor seturi de criterii care să stea la baza demarării obiectivului de investiţii.

Reprezentanţii Municipalităţii ne-au transmis că au în vedere realizarea Studiului de Fezabilitate prin Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă, iar execuţia va fi realizată în baza unui contract de tip "Proiectare şi Execuţie" care urmează să fie scos la licitaţie în cel de-al treilea trimestru din 2019.

Proiectul va îngloba nu numai un spital, ci şi spaţii de cazare pentru rezidenţi, imobile de locuinţe pentru doctorii tineri, spaţii hoteliere pentru pacienţi şi pentru familiile acestora, sis­teme de transport pentru pacienţii veniţi din ţară sau din străinătate, creşă şi grădiniţă pentru copiii personalului medical, săli de cursuri şi conferinţe, fapt pentru care se lucrează la elaborarea unei strategii din care să rezulte modelul de spital ce va fi construit, după cum susţine conducerea primăriei.

Aceasta evidenţiază că strategia de dezvoltare este realizarea unui spital dezvoltat pe orizontală, cu un corp central conectat de module adiacente.

Lucrarea ar urma să fie realizată în 24 de luni, iar costurile estimate se ridică la 17 milioane de euro.

Cinci proiecte de investiţii în derulare

Alte cinci investiţii din sectorul de sănătate sunt în curs de derulare şi beneficiază de fonduri de 21 de milioane de euro, după cum urmează:

- Construirea Ambulatoriului din cadrul Spitalului "Dr. Victor Babeş";

- Consolidarea şi Reabilitarea Pavilionului A din cadrul Spitalului "Dr. Victor Babeş";

- Bazinul de recuperare prin hidrokinetoterapie la Spitalul de boli cronice "Sf. Luca";

- Centru Medical "Sf. Ştefan" şi Centru de Referinţă pentu diabet "N. Malaxa", în locul fostei Policlinici "Morarilor";

- Proiectarea şi execuţia unui lift secundar şi a scării de evacuare cu targă la Spitalul "Malaxa".

600 de locuinţe pentru personalul medical, în trei etape

Investiţiile care se află în pregătire şi pentru care au fost întocmite documentaţiile sunt, conform surselor citate: reabilitarea Policlinicii "11 Iunie", din sectorul 4 (urmează demararea procedurii de atribuire a contractului de lucrări, iar termenul de finalizare este de 18 luni); reabilitarea Policlinicii "Iancului", din sectorul 2 (de asemenea, urmează demararea procedurii de atribuire a contractului lucrări, iar termenul de finalizare este de 18 luni); achiziţionarea a 106 ambulanţe, destinate Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov şi care vor rămâne în proprietatea Primăriei Municipiului Bucureşti (89 de ambulanţe de tip B şi 17 ambulanţe tip C - destinate urgenţelor medicale cu prioritate maximă).

Referitor la programul Locuinţe pentru personalul medical, Primăria Capitalei a publicat anunţul pentru achiziţia primelor 100 de locuinţe din pachetul de 600 de unităţi locative des­tinate personalului medical din spitalele aflate în subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

Achiziţia celor 600 de unităţi locative se realizează în trei etape: etapa I: 100 unităţi locative (iunie 2018), etapa a II-a: 250 unităţi locative (octombrie 2018) şi etapa a III-a: 250 unităţi locative (decembrie 2018).

Reprezentanţii Municipalităţii: "În ceea ce priveşte Ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic de copii «Dr. Victor Gomoiu», Capitala are acum unul dintre cele mai moderne ambulatorii din ţară, care este deservit de 12 medici specialişti, un psiholog, un kinetoterapeut şi 14 asistenţi medicali".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un singur exemplu: suntem la jumătatea lunii octombrie 2018 și Primăria spune ca VA CUMPĂRA "în iunie 2018".

    Adică dau timpul înapoi pentru a "respecta" programul auto-impus: "Achiziția celor 600 de unități locative se realizează în trei etape: etapa I: 100 unități locative (iunie 2018)..." 

    In plus, uite cum creste "devizul" pentru achizitii de la o luna la alta:  

    Nicusor Dan: "”Nu poţi să cheltui zeci de milioane de euro din banii bucureştenilor înainte de a ştii concret ce deţine Primăria. Semne de întrebare ridică şi criteriile de atribuire făcute publice de Primărie. Dacă în urmă cu câteva luni, bugetul mediu alocat pentru o locuinţă era de 50.000 de euro, acum valoarea de achiziţie este de 120.000 de euro, incluzând şi TVA. Probabil toţi medicii şi asistentele urmează să locuiască în zona Herăstrău sau Dorobanţi, pentru că în aceste zone găsim asemenea preţuri la locuinţe”, mai spune Nicuşor Dan.

    În finalul mesajului, Nicoşor Dan a adăugat: ”Sper să nu aflăm că banii Primăriei au ajuns la nişte băieţi deştepţi cu afaceri imobiliare, care fix acum aveau pregătite sute de apartamente şi garsoniere la preţul generos oferit de Gabriela Firea”. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb