Bugetarii de la instituţiile de supraveghere au salarii cu 5-6 zerouri pe an

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 septembrie 2009

Lupta pentru supremaţie la nivelul salariilor "demne de invidiat" s-a dat anul trecut între instituţiile de supraveghere ale statului, câştigătorul fiind de această dată preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu, care a încasat un salariu anual 938.329 de lei în 2008.

Astfel, doamna Toncescu a primit în fiecare lună a anului trecut un salariu mediu brut de peste 20.000 de euro (ajungând chiar şi până la 25.000 de euro), fără a lua în considerare şi primele de vacanţă.

Nici vicepreşedintele CSA, Constantin Buzoianu, nu a stat mult mai prost la acest capitol, obţinând un salariu brut de 902.042 de lei. Potrivit fişei fiscale a domniei sale, salariu mediu lunar s-a situat în jurul sumei de 19.000 de euro.

De cealaltă parte, cu toate că reprezentanţii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu şi-au făcut publice salariile încasate anul trecut, preferând să scrie în declaraţiile de avere că "veniturile sunt conform fişei fis­cale", la fel ca şi cei de la BNR, Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, a spus, totuşi, în luna iunie că veniturile nete ale preşedintelui, vice-preşedinţilor şi membrilor sunt de circa 4.000-5.000 de euro lunar.

Potrivit domniei sale, singurele sporuri care se acordă în CNVM sunt cele de vechime şi doctorat, iar salariul pentru personalul instituţiei porneşte de la 800 de euro pentru debutanţi, până la 2.800 de euro pentru directorii generali.

Totuşi, într-un articol anterior, ziarul "Bursa" a arătat că salariul preşedintelui CNVM se învârte în jurul sumei de 11.000 de euro.

Valoarea pieţei de asigurări este comparabilă însă cu cea pe care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare o are sub supraveghere, tranzacţiile de la Bursă, în 2008, ridicându-se la 2 miliarde de euro, în timp ce valoarea primelor brute subscrise de către asiguratori, pentru aceeaşi perioadă, a fost de 2,4 miliarde de euro. În schimb, valoarea pieţei bancare, în ceea ce priveşte creditele accesate de populaţie şi companii, depăşeşte cu mult trei miliarde de euro.

În 2007, comisarii CNVM au dat dovadă de mai multă transparenţă privind veniturile salariale, doamna Anghelache câştigând 356.000 de lei din indemnizaţia de conducere, echivalentul unui salariu lunar net de 8.875 de euro.

Nici salariile luate de către reprezentanţii BNR nu au fost făcute publice, aceştia refuzând să-şi mai treacă în declaraţia de avere veniturile salariale, scriind însă, la unison, "conform fişei fiscale". Cu toate acestea, în 2007, Mugur Isărescu a încasat un salariu de circa 90.000 de euro, respectiv de 7.500 euro/lună, potrivit declaraţiei sale de avere, ceea ce ne duce cu gândul că şi anul trecut salariul său a depăşit 90.000 de euro.

Veniturile din salarii de la CNVM şi de la celelalte instituţii de supraveghere ale pieţelor financiare reprezintă de mai multă vreme un subiect aprins de dezbateri, în condiţiile în care investitorii au reclamat de multe ori nivelurile foarte ridicate ale acestora.

De asemenea, potrivit legii finale de salarizare pentru 2010, vor fi majorate doar salariile şi soldele mai mici de 705 lei, în timp ce salariile angajaţilor BNR, CNVM şi CSA nu vor fi afectate de această măsură.

În vremuri de criză, unele salarii ale funcţionarilor de stat şochează prin dimensiune.

Cu toate că Guvernul a procedat la măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, funcţionarii de stat care aparţin de agenţii şi comisii care se autofinanţează nu sunt afectaţi de măsurile de austeritate.

Dincolo de această observaţie, ne izbim şi de faptul ciudat prin care, de pildă, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, are un salariu mai mic decât preşedintele CNVM, Gabriela Anghelache, şi amândoi împreună primesc un salariu sub cel al preşedintelui CSA, Angela Toncescu. Iar asta se petrece în condiţiile în care valoarea pieţei bancare întrece cu mult valoarea pieţei de capital, care este cvasiechivalentă cu piaţa asigurărilor. Cu alte cuvinte, un raport de inversă proporţionalitate a salariilor faţă de responsabilitatea pe care o implică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. am colegi care sunt bugetari si evalueaza proiecte din F.S care au salariu 500 lei si care semneaza si incheie contracte de milioane de euro.

    .....nu mai este nimic e spus.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb