Bulgaria a anulat o licenţă acordată Chevron pentru explorarea zăcămintelor gazelor de şist

Ziarul BURSA #Internaţional / 18 ianuarie 2012

Chevron deţine şi în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor, la Bârlad

Guvernul bulgar a anulat licenţa Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de şist, acordată grupului american în iunie anul trecut, şi pregăteşte o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului. Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua pros-pecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenţionale de forare şi nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă ames-tecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist.

"Ideea este că au dreptul să caute petrol şi gaze, dar fără folosirea tehnologiei controversate a fracturării hidraulice", a declarat minis-terul Economiei şi Energiei, Traicho Traikov, citat de Mediafax.

Decizia a fost luată cu o zi înainte ca Parlamentul bulgar să dezbată interzicerea totală a metodei de fracturare hidraulică în interiorul ţării, precum şi în apele teritoriale ale Mării Negre. Propunerea aparţine partidului de guvernământ GERB şi probabil va fi adoptată.

În iunie anul trecut, guvernul bulgar a acordat Chevron o licenţă pe cinci ani pentru activităţi de prospectare a gazelor de şist la un zăcământ de 4.400 de kilometri pătraţi.

Exploatarea acestui zăcământ ar putea reduce dependenţa aproape totală a Bulgariei de importurile de gaze din Rusia.

Chevron deţine şi în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor, la Bârlad. Directorul pentru România al companiei, Thomas Holst, a declarat în octombrie anul trecut că Chevron va începe în 2012 forajul în Româ-nia, în căutarea de gaze neconvenţionale. El a arătat că prospecţiunile seismice au început în luna august şi prima sondă urmează să fie forată în a doua parte a lui 2012.

Alte state foste comuniste, precum Polonia, au o politică agresivă de dezvoltare a exploatărilor neconvenţionale de gaze, pentru a-şi asigura securitatea energetică. Cehia şi Ungaria sunt alte două ţări care ar putea avea un potenţial promiţător în acest domeniu, potrivit companiilor care efectuează activităţi de explorare.

În Bulgaria au avut loc numeroase apeluri pentru interzicerea explorării şi exploatării gazelor şistoase de teama otrăvirii pânzelor freatice şi a provocării de cutremure. Impactul aces-tor explorări, care au revoluţionat industria gazelor din Statele Unite, a fost analizat la nivel mondial.

Franţa a interzis în iulie anul trecut metoda fracturării hidraulice, iar Marea Britanie a sus-pendat practica excavaţiilor la mare adâncime din apropiere de Blackpool, după producerea unor cutremure de mică amploare în primăvară.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb