BULGARIA:  Conturile bancare vor fi automat convertite din leva în euro în ziua introducerii monedei unice europene

G.D.
Internaţional / 22 ianuarie 2023

Conturile bancare vor fi automat convertite din leva în euro în ziua introducerii monedei unice europene

Conturile bancare vor fi automat convertite din leva în euro în ziua introducerii monedei unice europene, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, într-un document publicat în Buletinul Asociaţiei Băncilor Comerciale, transmite Novinite, conform Agerpres.

Toate fondurile în leva din conturile curente, de economii, depozite şi alte conturi din bănci, precum şi de la alţi furnizori de servicii de plăţi vor fi convertiţi gratuit în euro, susţine oficialul bulgar.

Cu două săptămâni înainte de aderarea la euro, BNB va începe în avans aprovizionarea băncilor cu bancnote şi monede euro cu faţa naţională a Bulgariei, a afirmat Dimitar Radev. În aceeaşi perioadă, băncile vor începe gratuit aprovizionarea traderilor şi a oficiilor poştale din Bulgaria cu bancnote şi monede euro.

După introducerea euro, în primele şase luni, băncile şi oficiile poştale din Bulgaria vor asigura schimbarea gratuită a bancnotelor şi monedelor din leva în euro.

După expirarea perioadei de şase luni - un an de la introducerea euro, băncile vor fi obligate să continue schimbarea bancnotelor şi monedelor din leva în euro, dar vor fi aplicate comisioane.

La un an de la introducerea euro, schimbarea a bancnotelor şi monedelor din leva în euro, şi posibilitatea aplicării de comisioane pentru aceste servicii, va rămâne la latitudinea băncilor.

BNB va continua schimbarea gratuită a bancnotelor şi monedelor din leva în euro pe termen nelimitat.

De asemenea, Dimitar Radev a atras atenţia că situaţia politică este principalul risc la adresa adoptării euro la data ţintă - 1 ianuarie 2024.

Analiştii consideră că aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.

Mulţi bulgari se tem că stabilirea abuzivă a preţurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creşterea preţurilor. Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 ţări, a constatat că "nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro".

Agenţiile de rating Standard & Poor's şi Fitch, care acordă Bulgariei un calificativ de tip investment grade (-recomandat pentru investiţii-n.r.) "BBB", au apreciat că aderarea la euro ar fi un element pozitiv pentru ratingul Bulgariei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Noi cand trecem la Euro?

    1. La sfantul asteapta. De ce? Euro nu poate fi tiparit de BNR mana-n mana cu guvernul. Sunt pline bancomatele de bancnote noi noute de 100 si 200 de lei tocmai scase din tiparnita, aia s-a terminat daca trecem la euro.

    serios se aduce ca argument un studiu din 2002 adica acum 21 de ani ? in timp ce croatii se cearta cu guvernul ca le-au crescut preturile dupa adoptare.

    asa se inspira incredere... 

    1. Spre deosebire de noi unde nu cresc preturile decat saptamanal.., si dublu intr-un an. Nu poate fi mai rau in euro

      "Greselile" guvernului nu mai pot fi acoperite de tiparire de bani, deci de inflatie asa usor, daca trecem la euro. De asta nici nu vor.

      nu are treaba guvernul: e ciclul creditului si al generatiilor ce se nasc = pun presiuni inflationiste si deflationiste (cele ce mor /sting credit /sau fac exituri fortate din cauza la somaj).

      s c cret 

      Daaaaaaaaaaaa, nu are treaba guvernul. Asa ar fi normal cum spui din cine stie ce teorie prafuita. Dar cand scoti bani de la bancomat uita-te atent sa vezi ce bancnote primesti. Eu am luat ultima data noi noute de 100 si 200 de lei. Noi noute zic, neatinse de nimeni inainte. Astia tiparesc lei la greu si api zbiara prin presa NE LUPTAM CU INFLATIA!!! ce greu e. Lasa-ne cu minciunile astea.

      Credeti ca daca in Romania ar fi EURO, ar mai mari astia salariul minim DIN PIX cat vor ei? Sau smecherii cu creditele guvernamentale? Acum daca nu gasesc clienti la obligatiunile de stat in lei, le cumpara BNR ul. Smecheriile asstea dispar. Pensiile speciale dispar, bugetarii de lux cu pile , primariile la Cucuietii din Deal cu 7 angajati inutili dispar etc.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb