Bunuri publice, înstrăinate nelegal chiar de un lichidator judiciar

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 iulie 2010

Bunuri publice, înstrăinate nelegal chiar de un lichidator judiciar

Cel chemat să respecte legea şi Constituţia susţine că nu a ştiut că activele erau în proprietatea statului, ci în cea a staţiunii de cercetare pomicolă

Eroarea lichidatorului, nesoluţionată de doi ani din cauza blocajului între ministere

Mai multe bunuri din domeniul public al statului, care s-au aflat în administrarea fostei staţiuni de cercetare Strejeşti, au fost înstrăinate fără drept de către lichidatorul judiciar, în timpul procedurii de lichidare.

Lichidatorul judiciar susţine că nu a ştiut că bunurile vândute aparţineau domeniului public al statului, întrucât activele au fost inventariate ca bunuri proprii ale staţiunii de cercetare.

Bunurile din domeniul public al statului sunt inalienabile, potrivit Constituţiei, adică ele nu pot fi înstrăinate, ci doar concesionate.

Cazul relatat este cel al Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Strejeşti, din judeţul Olt, iar valoarea de inventar a bunurilor în cauză este de peste 700.000 lei.

Staţiunea a intrat în faliment acum doi ani, dar problema activelor care aparţin domeniului public al statului şi care au fost vândute ilegal nu a fost nici până în prezent soluţionată.

Este vorba despre 11 clădiri care, conform documentelor oficiale, au fost grevate de sarcini în timpul procedurii de faliment şi care, după desfiinţarea staţiunii, au rămas fără administrare operativă şi cu o situaţie juridică neclară.

În urma afacerii, unele imobile au fost ocupate abuziv. Din activele vândute, cele preferate au fost parterele clădirilor. Unii dintre cumpărători au investit în modernizarea lor, ceea ce îngreunează acum recuperarea lor.

Ministerul Agriculturii a încercat, printr-un proiect de hotărâre de guvern, să soluţioneze această problemă care trenează de doi ani. Actul normativ prevede transmiterea celor 11 clădiri din domeniul public al statului, în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului, structură care administrează şi terenurile pe care aces-tea sunt amplasate. Din informaţiile noastre, documentul, care este şi astăzi pe site-ul ministerului, s-a blocat în procedura de avizare între ministere.

Situaţia principalelor active înstrăinate

- Căminul de nefamilişti este ocupat abuziv. Parterul secţiei de cercetare a fost înstrăinat.

- Clădirea cu instalaţia de vinificaţie, depozitul de fructe, distilăria sunt libere de sarcini, dar nu au cale de acces spre DN 64, fiind înconjurate de active vândute.

- Parterul unui alt grup social a fost vândut. La celelalte corpuri de clădire, cumpărătorul a efectuat investiţii de modernizare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. doar la noi se poate ca tocmai cei care trebuie sa aplice legea o incalca cel mai des. oricum toate statiunile de cercetare s-au distrut la noi din pacate. poate Bursa, care pare ca ii pasa de acest sector isi va indrepta atentia spre fiecare caz in parte ca sa nu mai importam mere din Turcia si Olanda

    1. nimeni nu poate invoca necunoasterea legii sau a situatiei patrimoniale, cu atat mai putin un lichidator judiciar. ar trebui sa vedem ce s-a intamplat mai departe. mare parte din jaful national, mai ales la banci si in agricultura s-a facut cu lichidatorii judiciari

      e jale in pomicultura noastra. are dreptate primul comenttator, altfel am mai gasi si fructe romanesti

    Totul este putred in Danemarca noastra.

    Cei abilitati prin lege ar ntrebui sa ia la puricat dosarele de insolventa, lichidare judiciara; vor constata cardasia judecatorilor sindici, administratori judiciari/lichidatori cu debitorii; in conditile in care scopul reglementarii a fost exact inversul, adica apararea bdrepturilor creditorilor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb