BURSELE LOCALE ÎŞI RECUNOSC PROBLEMELE BVB şi Sibex spun că se vor alinia la directivele europene

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 martie 2012

BVB şi Sibex spun că se vor alinia la directivele europene

Potrivit CNVM, tranzacţiile "deal" de la BVB şi ordinele "Iceberg" de la Sibex nu respectă MiFID

Reprezentanţii celor două burse locale, de la Bucureşti şi de la Sibiu, ne-au spus că se vor alinia directivelor europene, după ce Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ne-a declarat, în cadrul unui interviu, că tranzacţiile "deal" de la BVB şi ordinele "Iceberg" de la Sibex nu sunt conforme cu directiva MiFID (Directiva pieţei instrumentelor financiare).

Comisia şi-a luat angajamentul în faţa ESMA (European Securities and Markets Authority) că, până la 1 mai, va modifica aceste practici, astfel încât acestea să fie conforme normelor europene.

Alin Barbu, directorul general interimar al Bursei de Valori Bucureşti, ne-a spus că piaţa "deal" urmează să se alinieze cerinţelor MiFID, Bursa luând deja măsuri în acest sens.

Domnia sa ne-a declarat: "Încadrarea tranzacţiilor < deal > în prevederile normelor europene, atât la Bursa de la Bucureşti, cât şi la alte burse asemănătoare, se face în conformitate cu dispoziţiile articolului 20 din Regulamentul Comisiei Europene 1287/2006".

Alin Barbu ne-a explicat că dacă acum o tranzacţie "deal" are o limită minimă de 700 de mii de lei, după alinierea la prevederile europene, această limită va fi încadrată în anumite categorii, în funcţie de valoarea medie a tranzacţiilor.

Cristian Sima, preşedintele Sibex, recunoaşte că ordinele "iceberg" nu se aliniază prevederilor europene.

Domnia sa a ţinut însă să precizeze că problemele apar doar la tranzacţiile spot, tranzacţiile cu produse derivate fiind conforme normelor europene, aici existând un market maker.

"Doamna Anghelache are dreptate, ordinele < iceberg > nu respectă normele europene dar, până acum, nu au fost înregistrate probleme deoa-rece volumele acestor tranzacţii sunt foarte mici", ne-a spus domnul Sima, adăugând: "În plus, acestea sunt nimicuri faţă de milioanele de lucruri nerezolvate de către CNVM. Dacă se doreşte alinierea la standardele europene, Comisia ar trebui să înceapă, mai întâi, să îşi facă curat în propria casă".

Potrivit CNVM, ordinele "iceberg" sunt, în fapt, ordine de tip "hidden" (n.r. ascunse). Vânzătorul sau cumpărătorul are posibilitatea de a afişa în piaţă o parte a cantităţii pe care doreşte să o tranzacţioneze, restul cantităţii de tranzacţionat fiind "ascunsă" celorlalţi participanţi.

Gabriela Anghelache a precizat că aceste ordine nu sunt momentan aliniate prevederilor regulamentului CE 1287/2006 pentru că, după executarea cantităţii vizibile, noul ordin ce va fi afişat în piaţă nu are un nou "timestamp", fiind introduse în sistem automat cu aceeaşi prioritate de execuţie ca şi ordinul iniţial. Astfel, beneficiind de prioritatea de timp dată de ordinul iniţial, sunt dezavantajate ordinele introduse după ordinul iniţial iceberg care vor fi luate în considerare pentru execuţie ulterior ordinului "iceberg" din care deja o parte a fost executată. Modificarea pentru acest ordin va consta în alocarea unui nou "timestamp" acestui tip de ordin după fiecare executare parţială a cantităţii vizibile.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. specialist in lins parchetul sefului vorbeste de ordinele deal! esti culmea baiatule.

    1. intodeauna mi-a fost sila de tarani si tanaroi, i-am urat si ii urasc dar siti de ce? pentru ca orice si-ar pune pe ei, cu orice si-ar da tot put a tara, a tarana, a prostie, a incultura. in orice masina s-ar afla iti dai seama imediat ca este de la tara, dupa mers, dupa gesturi, dupa mima. intodeauna un tananoi vei vedea ca imita, si tot imita, chiar si ca interminar tot imita..dar degeaba,

    Auzi mai Barbule lasa directiva si explica-mi ceva; in litigiul cu Muntenia, daca vor castiga si sigur vor castiga, cine va plati mai baiete 140 de mii de euro? Ca Ionescu a primit amenda si gata, dar suma asta de unde se va plati? Ia sa te vad acum ce vei mai spune, asta daca nu te vei balbaii putin. Eu sunt un actionar mic, dar nu vreau sa pierd nici un ban din dividendele mele ca sunteti voi niste incompetenti pusi de Farmache.

    1. Ca nu si-a informat clientul corect, ca nu stia cu ce se mananca produsul ala si ca nu a folosit canale alternative pentru inghiderea pozitiei.

      Eu cred ca noul CA va trebui sa intreprinda ceva cu privire la acest managent, chiar si interimar, pentru ca gafele/ greselile se tin lant, alimentatate de chestii personale, iar investitorii nu pot decat sa ia distanta!

      Eu cred ca noul CA va trebui sa intreprinda ceva cu privire la acest managent, chiar si interimar, pentru ca gafele/ greselile se tin lant, alimentatate de chestii personale, iar investitorii nu pot decat sa ia distanta!

      Eu cred ca noul CA va trebui sa intreprinda ceva cu privire la acest managent, chiar si interimar, pentru ca gafele/ greselile se tin lant, alimentatate de chestii personale, iar investitorii nu pot decat sa ia distanta!

    Intreb ca bvb prin intermediul ziarului bursa, ce matsuri a lust impotriva executivului bvb.? Vorbesc desperate litigiul cu muntenia. Eu ca investitor nu Mai am incredere sa investesc pen thru ca voi Pierre, Asa am died us din art respective. Si cum va stiu ca averting mare grins de imagines bvb va untreb, deci ce masuri still luat. Ionescu nu a lucrat singur. Poate ați concediat si nu ați anunțat, dacă este așa va rog sa mă acuzați. Aștepta Stimate ca un răspuns ferm.

    Vizând ce s a întâmplat la color m a apu cât o mare grija si mă întrebăm unde se tune oare strica si balbaila? Sunt mulți nebuni si nebunie acum. Periculos as spune, si știu ca multă lume sunt cu ochii pe ei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb