BVB Acţiunea BRD a susţinut indicele BET

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 martie 2006

Şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost caracterizată în general de o scădere a cotaţiilor, aceasta făcîndu-se resimţită în piaţă mai mult pe acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare. Indicele BET-FI, care reflectă tocmai evoluţia cotaţiilor acţiunilor SIF s-a redus cu 2,6% pînă la nivelul de 47.550,14 puncte. Indicii BET şi BET-C au fost susţinuţi de unele acţiuni care nu au ţinut cont de evoluţia de ansamblu a Bursei. În regiune, pieţele au manifestat o tendinţă generală de scădere, în special pe segmentele petrolier şi bancar. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate ieri a însumat 30,8 milioane de RON, din care circa 2,2 milioane de RON au reprezentat transferurile cu obligaţiuni. Astfel, au fost tranzacţionate 21.695 obligaţiuni municipale Timişoara, 6 obligaţiuni corporative Raiffeisen Bank şi 60 BRD. Investitorii şi-au făcut simţită prezenţa, în special la vînzare pentru acţiunile SIF, favorizînd scăderi importante ale preţurilor titlurilor. Evoluţia cotaţiilor celor cinci SIF-uri a fost una descres-cătoare, acestea închizînd ziua la nivele mai scăzute comparativ cu şedinţa anterioară. Cel mai mult s-a redus preţul acţiunilor SIF5 "Oltenia", cu 4,4% pînă la 2,61 RON/acţiune. Cu acţiunile SIF3 "Transilvania" a fost perfectată şi o tranzacţie specială. Astfel, au fost transferate 500.000 de acţiuni SIF3, la preţul de 2,3 RON/acţiune, totalizînd 1,15 milioane de RON. La finalul şedinţei, acţiunile SIF3 au închis la preţul minim de 2,19 RON/acţiune, după ce pe parcursul zilei preţul a atins şi maximul 2,25 RON/acţiune.

La prima categorie acţiunile BRD au susţinut indicele BET, deoarece au fost cele care au avut creşteri de curs. Brokerii apreciază că în şedinţa de ieri, cotaţia a stagnat în jurul valorii de 18,6 RON/acţiune, însă spre final, datorită unui ordin de cumpărare, cursul a fost de 18,9 RON/acţiune, cu 1,6% pes-te cel din ziua precedentă. Rulajul total perfectat cu acţiunile băncii a fost de peste 2,6 milioane de RON raportat la un volum de peste 140.000 de acţiuni. Titlurile celeilalte bănci -"Banca Transilvania" au stagnat la acelaşi nivel de preţ ca în sesiunea anterioară, respectiv de 1,48 RON/acţiune, după ce pe tot parcursul zilei, cursul a fluctuat între 1,47 RON şi 1,49 RON/acţiune.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost ieri "Petrom" Bucureşti, cu un rulaj de 3 milioane de RON. Cotaţia acţiunilor a urcat pînă la maximul de 0,62 RON/acţiune, însă a închis sesiunea bursieră la preţul de 0,6150 RON/acţiune.

"Sinteza" Oradea

După ce mai multe şedinţe la rînd acţiunea "Sinteza" Oradea a ţinut capul de afiş la Bursei în ceea ce priveşte aprecierea cotaţiei, ieri, preţul titlurilor a suferit o scădere cu 3,9% comparativ cu ziua precedentă. Cotaţia a coborît sub nivelul de 0,5 RON/acţiune, pînă la minimul de 0,4950 RON/acţiune. Preţul la închiderea zilei a fost de 0,5 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb