Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa de ieri în scădere cu 0,91%, atenţia jucătorilor fiind îndreptată în principal către acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au închis în coborâre cu 5,12% şi au asigurat trei pătrimi din rulajul pieţei.
Acţiunile de la BVB au scăzut încă de la deschiderea zilei, în contrast cu evoluţia burselor mature din Europa.
"În primul rând, ştirea privind posibila intrare în insolvenţă a companiei Hidroelectrica a fost una neaşteptată, cu atât mai surprinzătoare cu cât chiar membrii Consiliului de Administraţie au solicitat intrarea companiei în insolvenţă. Consider că reacţia puternic negativă de astăzi este mai mult una emoţională, sub impactul conştientizării situaţiei dificile în care se află Hidroelectrica şi influenţa negativă pe care o are asupra valorii portofoliului deţinut de Fondului Proprietatea, participaţia la Hidroelectrica fiind percepută ca una dintre cele mai valoroase din portofoliul de acţiuni nelistate", a declarat Mihai Alexa, analist la SSIF Broker (BRK), citat de Mediafax.
La finalul zilei, operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile Hidroelectrica, totalizau 20,24 milioane lei, ele consemnând şi una dintre cele mai vizibile scăderi din piaţă.
"Pe de altă parte, ştirea că o companie de talia Hidroelectrica, cu o poziţie strategică în cadrul sistemului energetic naţional, întampină dificultăţi financiare atât de mari încât este nevoită să intre sub protecţia procedurii de insolvenţa este cu adevărat şocantă şi afectează vizibil nivelul încrederii populaţiei şi investitorilor în economie", a precizat Alexa.
Analistul SSFI Broker menţionează că şi pentru piaţa de capital din Româ-nia este o lovitură puternică de imagine, având în vedere pregătirile pentru listarea companiei Hidroelectrica la Bursă, programată pentru finele acestui an.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a afirmat marţi că procesul de listare nu a fost abandonat, însă în condiţiile actuale plasarea acţiunilor la bursă "nu mai pare posibilă".
În prima parte a zilei, cotaţia Fondului Proprietatea a atins un minim de 0,4590 lei, reprezentând o corecţie de aproape 6% faţă de nivelul de luni. Ultimul transfer cu aceste acţiuni s-a perfectat la 0,4630 lei/unitate, în coborâre cu 5,12%.
"La fel ca SIF-urile sau alte fonduri închise listate, acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionează pe bursă la un discount semnificativ faţă de valoarea activului net, la preţul de 0,47 lei ar fi un discount de circa 58% faţă de valoarea activului net raportat pentru luna mai. Chiar şi în condiţiile în care am reduce la zero valoarea participaţiei la Hidroelectrica, aceasta este procedura de evaluare pentru companiiile care intră în insolvenţa, acţiunile Fondului Proprietatea s-ar tranzacţiona pe bursă la un discount de peste 47% faţă de valoarea activului net publicat, ceea ce ar fi în continuare nejustificat de ridicat", a apreciat Alexa.
Potrivit datelor SSIF Broker, valoarea unitară a activului net ajustat al Fondului Proprietatea era la sfârşitul lunii lunii mai de circa 0,9 lei/acţiune, iar participaţia de 19,94% deţinută la Hidroelectrica era estimată la 1,1 miliarde lei (faţă de 3,34 miliarde de lei evaluarea Fondului). Astfel, pachetul de acţiuni Hidrolectrica ar reprezenta 9% din activul net al Fondului Proprietatea, la mai puţin de jumătate faţă de evaluarea administratorului Fondului, potrivit datelor SSIF Broker.
"Dacă am reduce la zero valoarea participaţiei la Hidroelectrica, valoarea unitară a activului net ar scădea cu 9%, la 0,81 lei/acţiune. Cu toate acestea, discountul dintre preţul curent (0,47 lei) şi valoarea justă a activului net conform evaluarilor noas-tre ar fi încontinuare de peste 42%, mult prea ridicat prin comparaţie la alte fonduri închise administrate de Franklin Templeton şi listate pe alte burse de frontieră, unde discountul nu depăşeşte 30%", a adăugat Alexa.
Estimările SSIF Broker mai arată că valoarea deţinerilor Fondului Proprietatea în acţiuni listate la bursă (BVB şi Viena) este de 0,41 lei/acţiune, iar dacă se adaugă şi numerarul şi alte disponibilităţi, atunci ar urca la 0,43 lei/acţiune.
"Altfel spus, peste 92% din cotaţia curentă a acţiunii Fondului Proprietatea este dată doar de participaţiile la societăţi listate şi lichidităţi, în timp ce pachetele de acţiuni deţinute la societăţi nelistate, inclusiv Romgaz, sunt considerate a fi aproape zero, similar cu situaţia în care toate aceste companii ar fi în insolvenţă, ceea ce nu este cazul", a conchis Alexa.
La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,29%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au coborât indicele BET-NG cu 0,28%.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a consemnat un recul de 0,22%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,56%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 27,22 milioane lei (6,1 milioane euro), foarte aproape de rulajul şedinţei precedente, de 27,15 milioane lei.