BVB Investitorii stau în expectativă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 mai 2005

Bursa de Valori a dat semne de acalmie, iar investitorii stau în expectativă de cîteva zile. În opinia brokerilor, ieri a fost a treia zi consecutivă în care preţurile cotaţiilor SIF rămîn în aceeaşi marjă. Cu excepţia SIF 1 Banat Crişana Arad cu acţiunile căruia s-au realizat transferuri de pachete reprezentînd 0,1% din capitalul social al societăţii de investiţii financiare, celelalte acţiuni SIF s-au încadrat într-un palier de preţ. De la începutul şedinţei de tranzacţionare, balanţa a înclinat în favoarea vînzătorilor care au fost mult mai numeroşi decît cumpărătorii, însă spre final situaţia s-a schimbat.

Cu acţiunile Alro Slatina s-a perfectat o tranzacţie specială (deal) cu un număr de 150.000 acţiuni, la preţul de 47.000 lei/acţiune, în valoare totală de peste 7 miliarde de lei.

Tot ieri au fost realizate două tranzacţii cu obligaţiuni. Primul transfer s-a perfectat cu 37 obligaţiuni corporative Raiffeisen, la un preţ cu 6% mai mare decît principalul, în valoare totală care a depăşit 200 milioane de lei. Cea de-a doua tranzacţie s-a realizat cu trei obligaţiuni FinansBank, în valoare totală de peste 30 milioane de lei, la acelaşi preţ ca principalul.

Indicii bursieri au scăzut faţă de sesiunea bursieră anterioară. Astfel, indicele BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB a scăzut cu 1,73% faţă de ziua precedentă. Datorită unei evoluţii favorabile, peste aşteptările brokerilor în ceea ce priveşte cotaţiile SIF, indicele care reflectă tocmai evoluţia preţurilor tiotlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare a crescut uşor cu 0,23% de la o zi la alta. Nu acelaşi lucru se observă la indicele ROTX care reflectă evoluţia celor mai lichide şi mai capitalizate şase companii de la BVB, indice care a descrescut cu 1,57% faţă de sesiunea anterioară.

Valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit ieri 140 de miliarde de lei, fiind în creştere faţă de ziua precedentă. Brokerii nu se aşteaptă pentru următoarele zile la evoluţii spectaculoase pe Bursă.

SIF 1 Banat Crişana Arad

Cu acţiunile SIF 1 s-au realizat tranzacţii în valoare totală de peste 36 miliarde de lei. Societatea de investiţii financiare Banat a fost între preferinţele investitorilor, fiind cel mai tranzacţionat dintre acţiunile SIF. Preţul la închiderea şedinţei de tranzacţionare a fost de 12.000 lei/acţiune, în scădere cu 0,8% faţă de ziua anterioară. Atît ieri, cît şi cu o zi în urmă s-au transferat pachete de acţiuni SIF1 reprezentînd 0,1% din capitalul social al SIF. Cotaţia zilnică a fluctuat între un minim de 12.000 lei şi un maxim al zilei de 12.200 lei/acţiune.

Rompetrol Rafinare Constanţa

Cel mai tranzacţionat emitent de la categoria a doua a fost rafinăria Rompetrol cu titlurile căreia s-au realizat tranzacţii în valoare totală de aproximativ 9,5 miliarde de lei. La închiderea şedintei de tranzacţionare, preţul acţiunilor RRC a fost de 905 lei/acţiune, în scădere cu 1,5% faţă de sesiunea bursieră anterioară. Dacă la începutul zilei, cotaţia a fost în creştere faţă de cea anterioară, spre final preţul a scăzut spre cel de închidere. În prima parte a şedinţei a fost transferat un pachet cu 926.000 acţiuni, la preţul de 915 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb