BVB  Marcel Murgoci, "Estinvest": "Impactul măsurilor fiscale persistă asupra investitorilor"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 noiembrie 2017

 Marcel Murgoci, "Estinvest": "Impactul măsurilor fiscale persistă asupra investitorilor"

Tranzacţii de doar 5,3 milioane de euro în prima şedinţă a săptămânii

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, o lichiditate de doar 24,63 milioane de lei, în scădere faţă de rulajul de vineri (40,84 milioane de lei) şi mult sub media zilnică a acestui an (48,67 milioane lei), în contextul în care opt din indicii bursieri au încheiat în teritoriu negativ.

Domnul Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul companiei de brokeraj "Estinvest", ne-a declarat: "Evoluţia pieţei a fost marcată de raportările financiare care s-au afişat dimineaţă (ieri, n.r.), cele mai importante fiind rezultatele Transgaz, fapt ce a determinat la începutul şedinţei o creştere uşoară a acţiunilor emitentului, după care a urmat o scădere până la acest minim de 384 lei/titlu (minimul de ieri al acţiunilor Transgaz, n.r.), pe fondul unui volum de tranzacţionare de aproximativ 5 milioane de lei, comparabil cu ce s-a întâmplat şi în cazul Băncii Transilvania. (...). Titlurile celor doi emitenţi au fost tranzacţionate cel mai intens astăzi (ieri, n.r.), urmate la mare distanţă de acţiunile OMV Petrom şi ale SIF Oltenia. Deci am avut o piaţă slabă ca lichiditate, chiar şi în condiţiile în care au fost deja afişate rezultatele financiare pentru mai mulţi emitenţi. Se pare că aceste rezultate nu au fost suficiente să mai anime un pic piaţa din punctul de vedere al tranzacţionării. Probabil că impactul măsurilor luate sau ce urmează să fie luate de către Guvern (Ordonanţa de Urgenţă privind modicarea Codului Fiscal, n.r.) persistă încă asupra investitorilor, existând în continuare o stare de pesimism în piaţă din acest punct de vedere. (...) La începutul şedinţei de tranzacţionare a existat o evoluţie stabilă a indicilor bursieri, dar, odată cu trecerea timpului, piaţa a cunoscut o evoluţie negativă, după orele prânzului indicele de referinţă BET ajungând undeva în jurul valorii de 7.740 -7.760 de puncte. (...) În continuare aşteptăm raportările financiare ale emitenţilor şi sperăm că, în funcţie de aceste rezultate, piaţa se va anima din punctul de vedere al valorii tranzacţionate".

La rândul lor, brokerii de la "Prime Transaction" notează, în raportul zilnic de piaţă: "Săptămâna a început cu scăderi pentru majoritatea indicilor, BET având un minus de 0,42%. Indicele de referinţă a fost afectat de evoluţiile acţiunilor Transgaz (TGN), -1,28%, după publicarea rezultatelor financiare, Med Life (M), -1,43%, şi Electrica (EL), -1,42%. Cea mai bună evoluţie a zilei în rândul acţiunilor Blue Chip a fost înregistrată de titlurile Erste Bank (EBS), +1,46%. Valoarea tranzacţiilor a scăzut până la 5,3 milioane de euro, dintre care 4,9 milioane pe piaţa de acţiuni şi circa 400 mii pe cea de certificate".

Preţul de închidere al transferurilor cu titluri TLV a fost de 2,11 lei/unitate, în scădere cu 0,24%.

Acţiunile "Transgaz" (TGN) au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 385 lei/titlu, în urma unui rulaj de 5,1 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "OMV Petrom" (SNP) de 2,05 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,289 lei/acţiune, în depreciere cu 0,17%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), cu un rulaj de 1,12 milioane de lei, cotaţia emitentului terminând şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 12,7 lei, în scădere cu 0,31%.

Titlurile "SIF Oltenia" (SIF5) au urcat cu 0,72%, la preţul de 2,095 lei/unitate, fiind transferate acţiuni în valoare de 1,1 milioane lei.

Pe piaţa "deal" nu s-au derulat tranzacţii.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o corecţie de 0,41%, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor plus "Fondul Proprietatea", s-a apreciat cu 0,09%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,3%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,08%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Petrolexportimport" (PEI): +14,84%

2. "Aerostar" (ARS): +3,37%

3. "Tmk - Artrom" (ART): +2,65%

4. "Altur" (ALT): +2,22%

5. "Zentiva" (SCD): +2,17%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Compania Energopetrol" (ENP): -14,23%

2. "Armătura" (ARM): -13,24%

3. "Grupul Industrial Electrocontact " (ECT): -5,88%

4. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -3,97%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -3,51%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb