BVB O săptămână de scădere pentru BVB

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 februarie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri apreciindu-se, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua precedentă, de 31,2 milioane de lei (6,88 milioane de euro).

Raportul zilnic întocmit de firma de brokeraj Prime Transaction arată: "Ultima zi a săptămânii a adus creşteri pentru toţi indicii, însă, la nivel săptămânal, piaţa a fost pe minus. Cea mai mare creştere a zilei (de vineri, n.r.) a fost cea a BET-BK, ajutat de evoluţiile foarte bune ale Transelectrica (TEL), +2,22%, şi Nuclearelectrica (SNN), +2,56%. Cele două companii au o pondere mai mare în BET-BK decât în alţi indici. Alte acţiuni cu creşteri semnificative au fost cele ale SIF Banat Crişana (SIF1), +1,85%, SIF Moldova (SIF2), +1,74%, şi ale Fondului Proprietatea (FP), +1,39%. De altfel, acestea au dus şi indicele BET-FI la o creştere de 0,79%. La polul opus, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 1,31%".

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare de pe Bursă, raportul citat precizează: "Lichiditatea a revenit la un nivel modest, 6,5 milioane de euro în tranzacţii cu acţiuni şi ceva mai mult de 300.000 de euro în tranzacţii cu produse structurate".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 8,76 milioane de lei. Cotaţia TLV a scăzut la 2,26 lei/unitate.

Titlurile "BRD - Groupe Société Générale" (BRD) au crescut cu 0,8%, la 10,04 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,83 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate acţiuni "OMV Petrom" (SNP) de 3,48 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,248 lei/unitate, în apreciere cu 0,61%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 2,68 milioane de lei. Cotaţia SNG a coborât cu 0,21%, ultimul preţ fiind de 23,7 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate două tranzacţii. Una dintre acestea, de 0,68 milioane lei, a fost realizată cu titluri "Banca Transilvania" (TLV), la un preţ de 2,28 lei/acţiune, în depreciere cu 0,44% faţă de referinţă.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri "BRD - Groupe Société Générale" (BRD), de 0,5 milioane de lei, în urcare cu 0,4%, la preţul de 10 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,38%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,45%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,49%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a apreciat cu 0,82%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb