BVB Peste jumătate din rulajul Bursei a fost efectuat cu acţiunile SIF

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 noiembrie 2005

Peste jumătate din rulajul perfectat la Bursă ieri a fost realizat cu acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare. Astfel, valoarea totală a tranzacţiilor s-a cifrat la 28 milioane de RON, din care 17 milioane de RON au fost transferurile cu acţiuni SIF. În cadrul sesiunii bursiere de ieri au existat variaţii reduse ale indicilor bursieri, de sub 1%. Cea mai mare apreciere a avut-o indicele BET, care reflectă evoluţia cotaţiilor celor mai lichide zece titluri listate la cotă, de 0,74% faţă de nivelul anterior. Ieri a fost perfectată şi o tranzacţie cu obligaţiuni corporative BRD, în sumă de peste 100.000 de RON. Brokerii apreciază că o cauză a situaţiei actuale de la Bursă o reprezintă fie dezinteresul investitorilor străini să acţioneze pe piaţa românească de capital, fie că unii aşteaptă rezultatul privatizării BCR.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost "Banca Transilvania", cu un rulaj ce a depăşit 2 milioane de RON, respectiv jumătate din totalul primei categorii. Cotaţia a atins maximul zilei de 1,2 RON/acţiune, însă spre final aceasta a suferit uşoare corecţii.

Preţul la finalul şedinţei de tranzacţionare a fost de 1,18 RON/acţiune, acelaşi ca cel din sesiunea bursieră precedentă. Circa 2 milioane de titluri ale băncii au făcut obiectul a 302 tranzacţii.

La aceeaşi categorie, o lichiditate modestă au avut-o şi acţiunile BRD. Valoarea totală a transferurilor cu acţiuni BRD a fost de 1,38 milioane de RON şi un volum transferat ce a depăşit cu puţin 100.000 de acţiuni. După ce cursul a crescut ieri pînă la 13,6 RON/acţiune, spre final cotaţia a scăzut cu 0,7% pînă la nivelul de 13,4 RON/acţiune. În sectorul petrolier, cotaţiile celor doi emitenţi s-au apreciat faţă de cele din ziua anterioară. Acţiunile SNP "Petrom" au cunoscut o uşoară revenire pînă la preţul de închidere de 0,4260 RON/acţiune, în creştere cu 0,7%.

Cea mai bună evoluţie atît ca lichiditate, cît şi ca preţ a avut-o ieri rafinăria "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Brokerii afirmă că pe fondul unui ordin de peste 10 milioane de acţiuni plasat la cumpărare, cotaţia a atins nivelul de 0,1100 RON/acţiune. După această surpriză a zilei, cumpărătorii au devenit mai activi, astfel că actorii pieţei consideră că în cadrul sesiunii de astăzi preţul va urma aceeaşi evoluţie ascendentă. La finalul zilei, preţul acţiunilor rafinăriei a fost de 0,1110 RON/acţiune, în creştere cu 3,7% faţă de cel precedent.

Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost SIF5 "Oltenia", cu o valoare transferată de peste 5 milioane de RON. Cea mai mare creştere de preţ au avut-o ieri acţiunile SIF1 "Banat Crişana", care la finele zilei au ajuns pînă la 1,88 RON/acţiune.

"Impact" Bucureşti

Cotaţia titlurilor "Impact"a înregistrat o tendinţă de creştere ieri, închizînd ziua la 0,4370 RON/acţiune, în creştere cu 2,3% faţă de cea anterioară. Au fost transferate circa 2,9 milioane de acţiuni, în sumă de peste 1,2 milioane de RON. Ieri a fost efectuată şi o tranzacţie specială (deal), cu un pachet de peste 2 milioane de titluri, la preţul de 0,4350 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb