Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 16 milioane lei (aproximativ 3,5 milioane euro) din care 8,37% au reprezentat "deal"-uri cu BRD (1.344.000 lei).
Adrian Bărbulescu, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat: "Astăzi (n.r ieri) piaţa a avut o lichiditate mai restrânsă faţă de marţi. Companiile mari au închis mixt, cu variaţii în ambele direcţii, dar cu o lichiditate foarte scăzută. «Deal»-urile cu BRD care au loc aproape în fiecare zi ne arată faptul că titlurile BRD şi-au găsit o contraparte".
Domnia sa adaugă: "În general au înregistrat creşteri companiile care vor oferi dividende anul acesta. Transgaz a devenit foarte interesant pentru investitori prin prisma dividendelor pe care le oferă şi consider că nu ar fi o surpriză dacă titlurile TGN ar ajunge la 200 de lei/acţiune."
În ceea ce priveşte SIF-urile, brokerul este de părere că volumele sunt scăzute din cauza faptului că sunt mulţi vânzători şi puţini cumpărători interesaţi de SIF-uri.
Gabriel Aldea, director general adjunct la "Intercapital Invest" ne-a spus: "În şedinţa de astăzi am consemnat reveniri pe o parte dintre acţiunile listate la BVB, întoarcerea pe plus a pieţelor europene având o contribuţie importantă la această evoluţie. În mod corespunzător, o bună parte a indicilor locali au înregistrat aprecieri, cel mai bine comportându-se indicele ROTX, acesta fiind susţinut în special de aprecierea acţiunilor Erste, BRD Societe Generale şi OMV Petrom. Aprecierile indicilor locali au fost însă reduse, semnalizând precauţia investitorilor în a reintra mai hotărât la cumpărare".
Domnia sa adaugă: "În cazul acţiunilor BRD, se remarcă faptul că cea mai mare parte a volumului tranzacţionat astăzi a fost rezultatul unei tranzacţii «deal» realizată la preţul de 8,4 lei/acţiune. Numărul ridicat al tranzacţiilor «deal» pe acest emitent este cel mai probabil rezultatul lichidităţii foarte reduse a emitentului pe piaţa principală regular, fapt care determină investitorii şi brokerii să apeleze mai degrabă la tranzacţii negociate".
• Rezultate mixte pentru indicii bursieri
La sfârşitul şedinţei de ieri, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 0,17%, până la 6.460,13 puncte. De asemenea, indicele extins BET-XT s-a apreciat 0,15% urcând la 581,76 puncte, iar indicele extins BET-BK a urcat până la 1.190,57, după un avans de 0,17%.
În schimb, indicele extins BET-NG s-a depreciat cu 0,04%, ajungând la 660,05 puncte.
BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,05%, cotaţia ajungând la 27.898,93 puncte.
Acţiunile "Conted" Dorohoi (CNTE) au avut cea mai mare creştere de pe Bursă, urcând cu 14,54%.
Adrian Bărbulescu ne-a spus: "Lipsa lichidităţii pe acţiunile CNTE a determinat o volatilitate foarte ridicată".
În urma "Conted" s-au situat titlurile companiei "Turism Felix" (TUFE), care s-au apreciat cu 6,63%.
Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au înregistrat cea mai mare valoare de tranzacţionare de pe piaţă (5.078.229,85 lei), fiind urmate de acţiunile Romgaz (1.919.358,01 lei) şi Transgaz (1.670.375,55 lei).
În privinţa volumului de tranzacţionare, acţiunile FP au înregistrat cea mai mare creştere (6.225.600 titluri), urmate de SIF3 Transilvania (2.651.000 titluri) şi SNP Petrom (784.500 titluri).
Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat tranzacţii în valoare totală de 472.000 lei, aproximativ 105.700 euro.