BVB şi RASDAQ: RAPORT PARŢIAL - ORA 17.30 Acţiunile SIF au urcat şi ieri

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 ianuarie 2012

Acţiunile SIF au urcat şi ieri

Acţiunile celor cinci SIF-uri au avansat şi ieri, cu până la 3,5%, împingând creşterile din acest an până la aproape 21%, într-o piaţă în urcare cu 0,98% şi cu lichiditate în revenire. Piaţa a deschis ziua în creştere foarte uşoară şi a fluctuat nesemnificativ până în jurul orei 12:15, când s-a stabilizat pe verde, urmând linia burselor europene.

Peste două treimi din lichiditatea pieţei, de 31,8 milioane lei (7,3 milioane euro), a fost asigurată de operaţiunile cu titlurile celor cinci SIF-uri, în valoare cumulată de 21,6 milioane lei (5 milioane euro). Astfel, rulajul pieţei a fost de peste două ori mai mare decât cel de luni, de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro).

Indicele BET-FI a avansat cu 2,49%, susţinut în principal de creşterile de 2,43% - 3,49% înregistrate de acţiunile SIF-urilor. Indicele include şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat cu 0,9%.

Cotaţiile acţiunilor SIF-urilor au avansat în acest an cu procentaje cuprinse între 4,11% şi 20,7%, cea mai accelerată creştere fiind înregis-trată de titlurile SIF Moldova.

Directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, a declarat citat de Mediafax: "Publicarea legii privind pragul de deţinere la SIF-uri a dus la un entuziasm la cumpărare, iar acesta a fost alimentat de apropierea adunărilor generale în care vor fi aprobate dividendele. Mulţi investitori speră să beneficieze de o parte consistentă din profiturile obţinute de SIF-uri din vânzarea participaţiilor la BCR, iar la SIF Moldova mai există şi propunerile de modificare ale actului constitutiv (prin diminuarea cvorumului pentru AGA şi delegarea unor drepturi direct Consiliului de Administraţie, inclusiv pentru majorări de capital -n.r.)".

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,97%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,13% peste ziua anterioară.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 1,51%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

"Din păcate, restul acţiunilor nu au reuşit să atragă atenţia investitorilor precum au făcut SIF-urile, chiar dacă mai sunt companii care ar putea acorda şi ele dividende consistente. În opinia mea, cele mai interesante evoluţii le vor avea companiile care vor reuşi să distribuie dividende, dată fiind lupta după cash din această perioadă", a afirmat brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost devansate în topul lichidităţii de titlurile SIF Moldova, care au avut un rulaj de 7,7 milioane lei. Preţul titlurilor SIF Moldova a urcat cu 3,49%, la 1,304 lei.

Cu acţiunile FP au fost realizate operaţiuni de 5,1 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,9%, la 0,4359 lei.

Titlurile Concefa (COFI) au coborât cu 12,5%, la 0,021 lei, pe un rulaj de doar 75.000 de lei. Compania de construcţii a anunţat că un subcontractor i-a cerut insolvenţa, într-o dispută cauzată de o lucrare. Firma Covin Comimpex i-a solicitat insolvenţa, pentru o datorie de 116.000 de lei, contravaloarea unei lucrări executate şi pe care Concefa nu a achitat-o din cauza unor divergenţe privind calitatea lucrării şi pe care va încerca să o soluţioneze pe cale amiabilă.

Acţiunile BRD (BRD) au fost printre puţinele din piaţă care au încheiat în scădere, cu 1,03%, şi au ajuns la 10,59 lei, pe un rulaj de 616.000 de lei. În ultimele trei luni, preţul acestor titluri a variat între 10 şi 11 lei.

"Este clar că există un grup de investitori care deocamdată pot susţine acest nivel de preţ, chiar dacă în cursul anului trecut cotaţiile majorităţii băncilor europene au suferit scăderi ample", a mai spus Tod.

Lichiditatea a continuat să fie redusă pe piaţa Rasdaq, unde tranzacţiile au cumulat numai 142.000 de lei. Suma este cu aproape o treime sub rulajul de luni, de 210.000 de lei.

Acţiunile firmei Ceramica Iaşi (CERE) s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu transferuri de 16.000 de lei, iar preţul a urcat cu 15,08%, la 0,748 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb