BVB Tranzacţii speciale în sectorul SIF

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 februarie 2005

Valoarea transferurilor efectuate pe parcursul sesiunii bursiere de ieri s-a situat la un nivel de 392,8 miliarde de lei, nivel sub aşteptările brokerilor, mai ales ţinînd cont că săptămîna trecută, în perioada 16-18 februarie, titlurile de la categoria a doua (cu excepţia PEI şi BRK) au fost suspendate de la tranzacţionare în vederea mutării lor pe sistemul ARENA.

Pe parcursul şedinţei a fost efectuată o tranzacţie cu 15 obligaţiuni "Raiffeisen Bank", la un preţ cu 3% mai mare decît principalul. Valoarea acestei tranzacţii a fost de 79,69 milioane de lei.

Titlurile SIF au înregistrat ieri scăderi ale cotaţiilor, pe fondul unor volume ridicate de tranzacţionate. Pe parcursul şedinţei au fost efectuate mai multe tranzacţii speciale cu titluri SIF. Astfel, a fost efectuată o tranzacţie specială cu 548.500 acţiuni SIF1, la un preţ de 13.100 lei/acţiune, în condiţiile în care cursul mediu de ieri a fost de 14.370 lei/titlu. Titlurile SIF2 au făcut şi ele obiectul unei tranzacţii speciale, în valoare de 6,17 miliarde de lei. Acesta a fost efectuată la cursul de 11.900 lei/acţiune, preţul mediu de tranzacţionare al titlurilor SIF2, în cadrul şedintei de ieri, fiind de 13.276 lei/acţiune.

În cadrul şedinţei de ieri a mai fost efectuată o tranzacţie specială cu 546.000 de titluri SIF3, în valoare totală de peste 8,5 miliarde de lei. Preţul la care a fost perfectat acest deal a fost de 15.600 lei/titlu, preţul mediu la care au fost transferate ieri acţiunile SIF3 fiind de 16.906 lei/acţiune. Tot ieri, a fost efectuat un transfer special cu 580.000 de titluri SIF5, la preţul de 13.600 lei/acţiune. Preţul mediu de transfer al titlurilor SIF5 a fost de 15.351 lei/acţiune.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Acţiunile RRC după ce au deschis şedinţa bursieră de ieri la un preţ în creştere faţă de sesiunea bursieră anterioară, au înregistrat o scădere a cotaţiei pînă spre jumătatea şedinţei, cînd cursul s-a înscris pe un trend ascendent. Spre finele şedinţei, tranzacţiile au fost efectuate la preţuri în jurul valorii de 1.200 lei/titlu.

Lichiditatea acţiunilor RRC a fost ridicată, fiind transferate peste 63,14 milioane de titluri în valoare totală de 74,15 miliarde de lei. Pe parcursul şedinţei a fost efectuată o tranzacţie specială cu 22,8 milioane de acţiuni RRC la un preţ de 1.150 lei/titlu. Ultima tranzacţie a fost efectuată la cursul de 1.200 lei/acţiune, în creştere cu 5,26% faţă de şedinţa anterioară.

Alin Brendea, director de tranzacţionare la "Prime Transaction" Bucureşti afirmă că evoluţia de ieri a cotaţiei titlurilor RRC nu este una surprinzătoare, mai ales dacă ţinem cont că celelate trei societăţi cu ponderi de 20% în indicele BET, respectiv TLV, SNP şi BRD au înregistrat creşteri semnificative.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Cursul titlurilor TLV s-a înscris pe un trend ascendent pe parcursul sesiunii bursiere de ieri, pe fondul unei lichidităţi ridicate. Au fost transferate peste 5 milioane de acţiuni, în valoare totală de 70 miliarde de lei. Cel mai mare pachet transferat pe parcursul şedinţei a numărat 200.000 de acţiuni. Tranzacţia a fost efectuată în prima parte a sesiunii bursiere, la preţul de 13.700 lei/acţiune.

Ultimul transfer de ieri a fost efectuat la cursul de 13.900 lei/acţiune (nou maxim istoric al cursului), în creştere cu 2,2% faţă de şedinţa de închidere anterioară.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb