Grupul japonez Toshiba vrea să vândă acţiuni ca să atragă fonduri de 600 de miliarde de yeni (5,4 miliarde dolari) şi va încerca vânzarea unor active care au legătură cu divizia nucleară Westinghouse, pentru a evita să fie delistat de la Bursa din Tokyo, transmite Bloomberg, conform News.ro.
Vânzarea activelor legate de divizia nucleară Westinghouse din Statele Unite, care includ obligaţii financiare ale acesteia faţă de grup, va reduce semnificativ necesarul de resurse pentru reabilitarea acesteia, iar fondurile vor fi utilizate pentru noi afaceri, a explicat compania într-un comunicat.
Între companiile interesate să investească în acţiuni Toshiba se află Effissimo Capital Management.
Compania japoneză încearcă să îşi revină după un scandal izbucnit în 2015, legat de nereguli în contabilitate, care a fost urmat de o pierdere de mai multe miliarde de dolari la divizia nucleară din Statele Unite.
Toshiba este nevoită să atragă fonduri, pentru a nu fi delistată de la bursă, şi este în curs de vânzare a diviziei producătoare de cipuri, dar există îngrijorarea că nu va putea finaliza vânzarea până la sfârşitul lunii martie, pentru că trebuie să obţină acordul autorităţilor de reglementare din mai multe ţări.
Divizia producătoare de cipuri este vândută unui consorţiu condus de fondul Bain Capital. Vânzarea a fost complicată de o acţiune în justiţie intentată de compania Western Digital, care a argumentat că ar trebui să aibă drept de veto datorită unui parteneriat avut cu Toshiba. Cele două părţi se află într-o procedură de arbitraj obligatorie şi intenţionează să ajungă la un acord până la sfârşitul acestei luni.
Fondurile private Blackstone Group şi Apollo Global Management s-au asociat pentru a prezenta o ofertă de preluare a diviziei nucleare Westinghouse, iar alte companii analizează lansarea unor oferte, au declarat în septembrie persoane apropiate situaţiei.
Westinghouse a contractat construcţia a două proiecte energetice în Statele Unite, care au depăşit bugetul cu mai multe miliarde de dolari, în timp de termenele de finalizare sunt întârziate cu ani de zile. Compania a făcut cerere pentru intrare în faliment în luna martie.