CA URMARE A CRIZEI ECONOMICE, Anul viitor, piaţa ERP din România va creşte la jumătate faţă de rata din 2008

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 7 noiembrie 2008

Potenţialul pieţei de soluţii şi servicii ERP din România este, fără îndoială, unul din cele mai mari din regiune, după cele din Rusia şi Polonia. Însă, din păcate, chiar şi în ultimii ani care au fost consideraţi de vârf pentru economia românească, adoptarea soluţiilor ERP a fost mult mai lentă decât se previziona, potrivit unui studiu ERP România publicat de Pierre Audoin Consultants (PAC).

Infirmând previziunile de creştere de peste 25% anual, piaţa de ERP din România a crescut cu doar 18,9% în 2007 - 15,7% în software şi 21,7% în servicii de implementare.

Cu doar 120 milioane euro în total software şi servicii, piaţa ERP din România rămâne încă una din cele mai slab dezvoltate din regiune (din grupul ţărilor importante).

Eugen Schwab-Chesaru, Managing Director PAC pentru Europa Centrală şi de Est, declară: "Anul 2008 va marca un prim pas înapoi în aCcelerarea dezvoltării pieţei de ERP, în special din cauza ultimului trimestru. Astfel, pentru 2008, PAC aşteaptă o creştere a pieţei ERP totale din România cu aproximativ 15%, însă, doar 13-14% în licenţe şi mentenanţă şi puţin peste 17% în servicii de implementare".

Impactul crizei financiare mondiale, dar mai ales a recesiunii economice în majoritatea ţărilor dezvoltate, va fi puternic resimţit şi în România. PAC a analizat impactul crizei în diverse sectoare verticale şi răsfrângerea asupra investiţiilor în IT şi astfel a previzionat o creştere de sub 8% pentru piaţa ERP din România în 2009.

Se aşteaptă ca cele mai afectate de criză să fie vânzările de noi licenţe; pe de altă parte, marii vendori de soluţii ERP vor fi "salvaţi" de taxele de mentenanţă, precum şi de câteva proiecte publice care se speră că vor primi finanţare din partea noului guvern de la Bucureşti.

Revenirea la o rată de creştere anuală de peste 20% în servicii de integrare se aşteaptă de-abia în 2012, pe fondul înmulţirii proiectelor publice, dar şi în contextul unei atitudini mai optimiste în zona comercială, în special cea a companiilor medii şi mari.

Anul 2009 va fi unul al profiturilor în scădere pentru integratorii ERP, însă şi unul al consolidărilor de echipe, având în vedere o fluctuaţie de personal mult inferioară anului 2007 şi o calmare a inflaţiei salariale.

Eugen Schwab susţine că "2009 ar putea fi anul mai multor fuziuni şi achiziţii pe piaţa ERP din România, companiile ce dispun de rezerve de cash profitând pentru a câştiga cota de piaţă achizitivă într-o perioadă în care creşterea organică se va face cu dificultate."

În acelaşi timp, 2009 va fi şi un an de test pentru numeroasele echipe de dezvoltatori de soluţii ERP locale. În lipsa unor creşteri importante ale vânzărilor (în special în zona IMM retail şi producţie), este posibil să asis­tăm la primele abandonuri sau cooptări de fonduri de investiţii.

Se aşteaptă ca sectorul public să fie "salvatorul pieţei" prin lansarea unor proiecte importante finanţate parţial cu fonduri europene. Sectorul companiilor private va avea o atitudine rezervată şi segmentul firmelor mici sau medii îşi va reduce, momentan, interesul pentru soluţii inovatoare, concentrându-se pe finanţarea activităţii de bază.

În prezent, din punctul de vedere al cotei de piaţă, jucătorii internaţionali mari, precum SAP şi Oracle domină segmentul de soft ERP, în timp ce partenerii lor au câştigat poziţii de vârf în segmentul de servicii.

SAP are una dintre cele mai extinse reţele de parteneri de servicii, incluzând integratorii mari din Româ­nia (IBM, S&T, NESS, Romsys, Forte Business Services), precum şi alte câteva companii medii (Computer Sharing, Integrator, Softwin, FairValue, etc).

În ceea ce priveşte Oracle, compania are o echipă numeroasă de consultanţi care asigură o bună parte a serviciilor de consultanţă şi implementare şi mai puţini parteneri, dintre care Romsoft şi Vector sunt cei mai bine clasaţi.

Eugen Schwab a observat că în 2007, companii din "plutonul secund" au avut creşteri de cotă de piaţă importante: Microsoft (cu Navision şi mai ales nou-lansatul Axapta), TotalSoft, Wizrom, Transart sau chiar Senior Software.

Contrazicând previziunile de consolidare a pieţei, pe fondul unei cereri importante de soluţii simple şi cu necesităţi hardware şi servicii mai reduse, companiile locale de soft au avut o evoluţie foarte bună şi şi-au găsit loc în preferinţele firmelor mici sau medii din sectoare, precum retail, distribuţie, producţie sau chiar servicii.

Dintre companiile locale, cea mai bine poziţionată pe segmentul clienţilor mari (peste 250 salariaţi) este SIVECO, singurul vendor local de soluţii integrate ERP care a reuşit semnarea unor contracte de mai multe milioane de euro pentru implementarea soluţiei proprii.

Pentru segmentul mediu şi mare, TotalSoft a avut cea mai bună evoluţie din România, crescând cu peste 60% la vânzările de software şi ocupând locul 4 în clasamentul vendorilor de software ERP din Româ­nia.

În ceea ce priveşte integratorii de soluţii ERP, se remarcă o încetinire a creşterii marilor companii şi o accelerare a unor nou-intraţi pe piaţă sau care nu aveau o talie semnificativă înainte de 2006.

S&T îşi păstrează poziţia de lider pe segmental implementatorilor de soluţii ERP (în special SAP), urmat de IBM, Romsys, NESS şi Computer Sharing Bucureşti (CSB).

Geroge Mironescu, Consultant Senior PAC pentru Europa Centrală şi de Est, remarcă faptul că "integratorii din România sunt de cele mai multe ori mono-verticală, adică au o specializare sectorială destul de bine definită şi generează 60-100% din serviciile ERP dintr-un singur domeniu (utilităţi, industrie, retail/ distribuţie)."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb