CĂLIN RANGU (ASF):  "Daunele cibernetice au depăşit daunele provocate de schimbările climatice"

I.M.A.
Bănci-Asigurări / 18 noiembrie 2019

Călin Rangu (Sursă foto: Twitter)

Călin Rangu (Sursă foto: Twitter)

Asigurările cibernetice reprezintă o tendinţă foarte nouă care trebuie adaptată de piaţa de asigurări, în condiţiile în care daunele informatice au depăşit daunele provocate de schimbările climatice, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Călin Rangu, director în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), transmite Agerpres.

"Daunele cibernetice au depăşit daunele provocate de schimbările climatice, cutremure, furtuni. Cu toate acestea, nu există asigurări cibernetice decât foarte puţine, rare şi complicat de cumpărat. E o tendinţă foarte nouă care trebuie adaptată de piaţa de asigurări instant şi push. Primeşti un mesaj când pleci din ţară dacă vrei să fii asigurat că ai ieşit din ţară. Asigurările sunt un sector neomogen, cu multe variabile, multe produse şi riscuri, dificil de înţeles în special în domeniul digitalizării. E foarte importantă colaborarea şi cooperarea între autorităţi între diferite ţări sau din aceeaşi ţară. E nevoie ca autorităţile financiare, Consiliul Concurenţei, celelalte autorităţi de pe piaţă să lucreze strâns pentru a proteja consumatorii şi interesele lor", a subliniat Rangu.

Reprezentantul ASF a punctat, totodată, că sistemul de reglementare pe piaţa asigurărilor din România este gândit plecând de la hârtie, iar din acest motiv trebuie să elimini barierele legislative pentru a permite lucrul în online, conform Agerpres.

"Digitalizarea influenţează dinamica şi apar noi canale de distribuţie, iar Revolut este un exemplu în acest sens. Legat de provocări, aceste noi entităţi nu au experienţă în serviciile financiare reglementate. Unele dintre ele încearcă să şi evite reglementările... Conştientizarea şi cultura riscului diferă semnificativ între entităţi şi faţă de cele tradiţionale. La entităţile tradiţionale lipsesc cunoştinţele tehnice din domeniul IT, iar din acest motiv unele se dezvoltă, altele nu. Fintech-urile coordonate de autorităţi, cum este cel din ASF sau cel din BNR, au rolul de a susţine, până la urmă, aceste dezvoltări în entităţile tradiţionale pentru a le ajuta să asigure o concurenţă corectă pe piaţă. Sistemul de reglementare este gândit plecând de la hârtie, nu online, şi din acest motiv trebuie să elimini barierele legislative pentru a putea să permiţi lucrul online. Practic, se creează un ecosistem nou, de concurenţă care se modifică, şi înlocuit de fragmentare şi segmentare, cu acces la surse mari de date şi de algoritmi de autorizaţie", a afirmat Rangu.

Consiliul Concurenţei a organizat, luni, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), conferinţa cu tema "Mediul concurenţial şi competitivitatea în sectoare cheie ale economiei româneşti'.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cred si eu că daunele cibernetice sunt mai mari ca cele provocate de schimbările climatice (adică daune ireversibile, care pun în pericol viaţa şi siguranţa oamenilor), dar presupun că tu şti mai bine, doar nu cumva eşti plătit degeaba în funcţia pe care o ai.

    1. Calin a iesit cu ranga in mediul virtual. Plaminii lui rag de neputinta furtisagului desfasurat pe hirtie si nu la el in pat. Ce plingacios !

      nu doar ireversibile, dar si impredictibile. Nu stiu cum evaluaza cineva consecintele schimbarilor climatice. Dar e vorba de firme de asigurari. Astia calculeaza doar in € si $. Oare cat valoreaza viata unui roman? mai mult sau mai putin decat a unui elvetian sau bolivian?

      Un alt personaj mai mult decat sinistru din ASF. Se ascunde atat de bine la vedere. Umbla dezlanat pe holurile stramte si mizere ale cladirii ASF, face pe interesantul la ISF (impreuna cu pupilul ministresei Campeanu)...abordeaza teme de astea care la prima vedere pentru tampitei par complexe (cybersecurity, climate, insurance..USA) multe cuvinte de astea englezite, dar el habar nu are sa faca o regresie econometrica sa realizeze un studiu empiric ceva. Apropos. Verificati dr. a ..cul.i ce salariu cumulat ASF+ISF are individul asta. El singur castiga anual cat un orasel de campie din Romania. Si e arogant si mandru de el ...of of. Cand i-or scutura si pe imbuibatii astia cineva??!. Milionarii de carton din ASF...Si se bucura privatii cand Orban taie salariile la bugetarii cu maxim 4000 de lei pe luna. Tara fara viitor!!!!

      bah Jiji, cuget si nu intreb, viata e nepretuita singurul raspuns de o iei de nota 10

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb