Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind reţelele 5G

S.B.
Miscellanea / 19 mai 2021

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind reţelele 5G

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G, informează Agerpres.

S-au înregistrat 277 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 23 abţineri.

Legea are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G - reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.

"Pentru realizarea scopului prevăzut, utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurii informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, cu excepţia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiţi potrivit OUG 111/2011, este condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizaţii, în condiţiile prezentei legi. Autorizarea se acordă prin decizie a prim-ministrului pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în termen de 4 luni de la data solicitării", prevede proiectul adoptat.

Potrivit actului normativ, avizul conform se fundamentează pe o serie de documente, precum şi pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării. În situaţia în care sunt identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii ţării ca urmare a analizei, avizul CSAT este negativ.

Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice autorizaţi pot utiliza numai tehnologii, echipamente şi programe software în reţelele 5G realizate de producători autorizaţi, în conformitate cu prezenta lege.

De asemenea, constitutie contravenţie utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software în reţelele 5G puse la dispoziţie de producători care nu au obţinut autorizarea stabilită de lege şi se sancţionează cu amendă în cuantum cuprins între 1% şi 5% din cifra de afaceri.

Proiectul a fost iniţiat de Guvern şi a fost adoptat de deputaţi în forma transmisă.

La dezbateri, deputatul minorităţilor naţionale Andi Grosaru a criticat proiectul, susţinând că are prevederi neconstituţionale şi texte "lipsite de claritate şi calitate" şi a solicitat retrimiterea la comisie, însă cererea a fost respinsă, nefiind susţinută de grupul minorităţilor.

Deputatul PNL Pavel Popescu a menţionat că liberalii susţin acest proiect. "România demonstrează că este un stat matur (...) şi a ales calea corectă", a afirmat Popescu.

Şi PSD susţine proiectul, a anunţat deputatul social-democrat Sorin Grindeanu.

"Proiectul este urmare a unui memorandum semnat de Guvernul României în 2019 cu Statele Unite. El transcede problema de comunicaţii, este o problemă şi de siguranţă naţională. (...) Grupul PSD susţine acest proiect", a afirmat Grindeanu.

El a menţionat că a fost un semn de întrebare cu privire la intenţia ministrului Economiei, Claudiu Năsui, de a retrage proiectul.

Deputatul AUR George Simion a exprimat îngrijorări cu privire la notificarea Comisiei Europene în cazul acestui proiect.

"E de datoria noastră să spunem că am primit asigurări de la Biroul permanent că Comisia Europeană face notificări în chestiunile tehnice care se reglează prin legislaţie secundară. (...) Legea face referire la producători, nu la operatori, relaţia noastră directă este cu operatorii. (...) Să nu ajungem să plătim despăgubiri de un miliard, legea trebuie tratată cu grijă", a spus Simion.

Ca urmare, grupul AUR s-a abţinut la vot.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat, Senatul este Cameră decizională.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Slugoii marelui licurici executa sargiuncios ordinele primite la Washington.

    Singurul scop al acestei "legi" este scoaterea de pe piata a companiei Huawei (care produce echipamente mult mai bune si mai ieftine decat concurenta pro-americana) si impartirea pietei intre companiile recomandate de americani. 

    Rezultatul este ca vor fi cheltuieli suplimentare de miliarde de dolari ale companiilor telecom pentru inlocuirea tuturor echipamentelor Huawei din retelele existente si comandarea de echipamente mult mai scumpe (si mai slabe) de la concurenta.

    Acesti bani vor fi platiti in final de noi toti, prin cresterea tarifelor pe care le vom plati la internet si comunicatii. 

    Lege de interes national,dar,despre sanatate nimic.Slugoi sunt toti.

    1. Brava baieti,Ati rupt Romania.pentru asta,odata,cineva,vaprimi o sepcuta ,sper ca nu de l asecond.Istoria.......dar pentru voi istoria nu conteaza.Sunteti celebrii anonimi ai istoriei.v-ati facut datoria ,meritati laude.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb