Camera Deputaţilor a aprobat Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 iunie 2015

Camera Deputaţilor a aprobat Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală

Teodorovici: "Va fi o deviere temporară şi asumată de la ţinta de deficit, efect al Codului Fiscal"

FMI şi CE, sceptice faţă de reducerea TVA la 19%

Actualizare 20:00 Bloomberg: "Ponta reduce TVA-ul pentru a-şi consolida poziţia politică"

România ignoră avertismentele creditorilor internaţionali şi adoptă reduceri de taxe menite să stimuleze economia, dar şi să protejeze poziţia premierului, care este implicat într-un scandal de corupţie, informează Bloomberg.

Publicaţia Bloomberg aminteşte că parlamentarii din Bucureşti au aprobat, astăzi, o reducere a TVA la 19%, însă aceste reduceri fiscale vor costa, anul viitor, bugetul statului cu 12 miliarde de lei (3 miliarde de dolari).

Victor Ponta se află în concediu medical, după o intervenţie chirurgicală la genunchi în Turcia, iar momentan încearcă să obţină capital politic după ce a supravieţuit unei moţiuni de cenzură pe 12 iunie.

Bloomberg informează că premierul României a sfidat criticile din partea UE şi FMI privind reducerea TVA, ceea ce ar putea conduce la un regres al câştigurilor de la bugetul de stat.

(M.C.)

Actualizare 16:23 Ponta, după adoptarea noului Cod fiscal: "Sunt un premier mândru şi fericit"

Victor Ponta s-a declarat, miercuri, după adoptarea proiectului de Cod fiscal în plenul Camerei Deputaţilor, "un premier mândru şi fericit".

"A fost adoptat noul Cod fiscal!!! Sunt un premier mândru şi fericit - USL şi-a îndeplinit azi toate promisiunile economice şi sociale!!!!", a scris Ponta pe pagina sa de Facebook, într-un update la postarea pe aceeaşi temă din cursul dimineţii.

---

Actualizare 15:46

Camera Deputaţilor a aprobat astăzi Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, cu 306 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi o abţinere.

----

Actualizare 15:00

România şi-a asumat o deviere temporară de la ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, şi impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Autorităţile din România au informat recent autorităţile de la Bruxelles că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB.

Ministrul a arătat însă, miercuri, că nivelul estimat în prezent al deficitului de anul viitor se ridică la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a cărui depăşire declanşează procedura de deficit excesiv, dar a asigurat că vor fi făcute eforturi pentru a nu fi înregistrată o astfel de depăşire, ci, din contră, ca deficitul să scadă spre 2,5%.

"Acest Cod Fiscal ne duce dincolo de angajamentul asumat de menţinere a unui deficit pentru 2016, dar important este ca acest deficit să fie ţinut sub 3% pentru a nu intra într-o procedură de deficit excesiv cu cei de la Comisia Europeană. S-a făcut o analiză comparativ cu alte state membre, unde există deja o depăşire importantă a acestui prag de deficit de 3%. România a luat decizia de depăşire temporară a acestui angajament, dar cu o revenire încă începând din 2016, pentru o reducere estimată astăzi de la 2,8-2,9 undeva în zona 2,5 anul viitor şi să continuăm trendul pentru a reveni cât mai curând la nivelul de angajamente asumate", a spus, la Guvern, ministrul Finanţelor.

El a arătat că România trebuie să îşi asume la acest moment o astfel de depăşire a deficitului.

"România trebuie să dea dovadă de mai multă îndrăzneală, este vorba de economia României. România a fost campioană - şi va fi în continuare, sunt convins - la ce înseamnă respectarea angajamentelor, dar este o perioadă în care, prin aceste măsuri (din Codul Fiscal-n.r.) poate stimula şi consolida creşterea economică. Dacă ratează acest moment, lucrurile se pot înrăutăţi în următoarea perioadă", a spus ministrul Finanţelor.

În privinţa creşterii economice, aceasta este estimată pentru anul viitor la 4%.

---

Actualizare 13:02

Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală au fost adoptate pe articole, miercuri, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici arătând că impactul bugetar al măsurilor este de 12 miliarde lei şi principala măsură este reducerea TVA la 19%, de la 1 ianuarie 2016.

Deputaţii urmează să dea votul final asupra acestor coduri la ora 16.00.

---

Actualizare 12:48 Ponta: "Regret că nu pot fi prezent la votul din Parlament asupra noului Cod Fiscal"

Premierul Victor Ponta îşi exprimă regretul că nu poate fi în Parlament la votul dat pe noul Cod Fiscal prin care cota standard de TVA va fi stabilită la 19%.

"Azi este o zi extraordinară pentru economia României şi pentru toţi cetăţenii săi - la ora 15 Camera Deputaţilor votează Noul Cod Fiscal propus de Guvernul pe care îl conduc/ prin acord politic şi cu Opoziţia cota standard de TVA va reveni la 19% (aşa cum era înainte de decizia catastrofală de mărire la 24% luată în 2010 de Băsescu - Boc - Predoiu şi restul PDL)! Regret că nu pot fi azi la acest vot istoric, dar le mulţumesc anticipat tuturor colegilor deputaţi care vor participa şi vor susţine azi acest Nou Cod Fiscal!!!", a scris Ponta miercuri pe Facebook.

Proiectul Codului Fiscal va fi votat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor în forma anunţată de Guvern, cu o singură modificare, respectiv reducerea TVA de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016, a declarat, marţi seară, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

---

Actualizare 11:40 Teodorovici a recunoscut că scăderea TVA va duce la depăşirea deficitului de 1,1% de anul viitor

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut marţi seara, la TVR, că scăderea TVA va duce România în situaţia de a depăşi deficitul bugetar de 1,1% asumat pentru anul viitor. Procentul real va fi undeva sub 3%, a precizat ministrul, într-un interviu acordat TVR.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut că scăderea TVA va duce România în situaţia de a depăşi deficitul bugetar de 1,1% asumat pentru anul viitor. Procentul real va fi undeva sub 3%, a precizat ministrul.

Întrebat cum comentează reacţia Comisiei Europene şi a FMI care sunt îngrijorate de această măsură, Eugen Teodorovici a răspuns: "Partenerii noştri internaţionali e normal să aibă o poziţie conservatoare", dar că "E foarte important ca acest deficit bugetar să fie menţinut sub 3%. La nivel european, sunt foarte multe state care au depăşit cu mult ţinta de 3%".

Ministrul Finanţelor a ţinut să precizeze că angajamentele asumate de guvern rămân în picioare, "în special cele de reforme structurale, nu se face niciun rabat de la ele". Dar a adăugat că "în acelaşi timp, este păcat să nu foloseşti momentul economic actual, să nu simtă românii în sfârşit în buzunare creşterea economică".

(Elena Deacu)

---

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că aprobarea Codului Fiscal în forma actuală, care include în special reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, va crea un deficit fiscal semnificativ, fiind foarte important, dar şi foarte dificil de găsit măsuri compensatorii.

Şi Comisia Europeană (CE) este reticentă în legătură cu planul Guvernului de reducere a cotei TVA, solicitând efectuarea unui studiu asupra efectelor şi avertizând că măsura riscă să afecteze sustenabilitatea situaţiei fiscale.

"Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape cele mai noi evoluţii privind propunerea Guvernului României de reducere a TVA la 19% de la 24%", a declarat Annika Breidthardt, purtătorul de cuvânt al Executivului UE pe problematica locurilor de muncă, creşterii economice şi investiţiilor, citat de Mediafax.

Reprezentantul Comisiei Europene a precizat: "Recentele misiuni tehnice au constatat semnale de progrese în politicile economice ale României, inclusiv în privinţa finanţelor publice. Cu toate acestea, noua propunere unilaterală de reducere a TVA ridică semne de întrebare esenţiale şi poate avea un impact negativ asupra sustenabilităţii situaţiei fiscale a României. Succesul elementelor centrale ale sistemului trebuie menţinut, iar noi am recomanda precauţie, am recomanda o evaluare asupra efectelor înainte de luarea unei decizii de acest fel".

Ministerul Finanţelor analizează posibilitatea scăderii TVA de la 24% la 19% înainte de 1 ianuarie 2016, a declarat, luni, ministrul finanţelor publice Eugen Teodorovici, după ce Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a decis reducerea TVA la 19% de la începutul anului viitor.

Oficialul a arătat că sunt "şanse foarte mari" ca acest lucru să se întâmple şi că impactul bugetar ar fi de 1,8 miliarde lei la un punct procentual de TVA, ceea ce ar fi sustenabil, în opinia domniei sale. Teodorovici a mai spus că doar i-a informat pe cei de la FMI, BM şi CE în legătură cu acest lucru şi că urmează să aibă discuţii cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale.

Impactul bugetar pe întreg anul viitor pentru reducerea TVA de la 24% la 20% ar fi de 7,6 miliarde lei, iar pentru reducerea la 19% impactul ajunge la peste 9 miliarde lei, potrivit deputatului Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe.

Domnia sa subliniază că, la această sumă, se va adăuga impactul bugetar de 4,5 miliarde lei pentru 2016 provenit din reducerea TVA la alimente, aplicată de la 1 iunie anul acesta

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asa cum nu s-a redus TVA-ul incasat de stat la alimente datorita "baietilor destepti" care au crescut preturile inainte de aplicarea noului nivel al TVA-ul tot asa se va intampla si la celelalte reduceri de TVA, indiferent de categoria de produs sau serviciu. Populatia va suferi si mai mult. FMI si CE sa ne mai lase in pace cu fel de fel de socoteli pe hartie. Ei nu cunosc viata reala din Romania. Reducerea TVA este numai o masura populista fara efecte in buzunarul romanilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb