Actualizare 23:28 Orban a prezentat lista celor care au votat dublarea alocaţiilor: Ponta nu figurează
Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a prezentat, în această seară, un tabel cu distribuţia voturilor pentru amendamentul de dublare a alocaţiilor, arătând că cinci voturi favorabile au aparţinut PSD, iar premierul Victor Ponta, lider PSD şi deputat, nu apare pe această listă, potrivit surselor din presă.
El a mai arătat că PSD a fost forţat să voteze majorarea alocaţiilor de stat pentru copii şi că restul voturilor în favoarea amendamentului de dublare a alocaţiilor au aparţinut PNL, UDMR, minorităţilor şi deputaţilor neafiliaţi.
Potrivit liderului liberal, care a prezentat desfăşurătorul votului, 71 de deputaţi PSD au votat "împotrivă" şi doar cinci pentru majorarea alocaţilor, în favoarea acestei creşteri mai votând 69 de deputaţi liberali, 11 deputaţi UDMR, trei deputaţi de la Grupul Popular Democrat, cinci deputaţi de la minorităţi, doi deputaţi de la grupul PC-PLR şi trei deputaţi neafiliaţi.
(Alexandru Costea)
--------------
Actualizare 15:36
Camera Deputaţilor a votat astăzi, în unanimitate, majorarea alocaţiei de stat pentru copii, de la 42 la 84 lei.
Deputaţii au aprobat, astfel, cu 332 de voturi "pentru" şi două abţineri, amendamentul PNL privind majorarea alocaţiei de stat pentru copii, premierul Victor Ponta precizând că Guvernul va găsi pentru acest an resursele financiare necesare.
"Guvernul duce la îndeplinire deciziile Parlamentului şi la un vot atât de consistent trebuie să ne conformăm. Mă bucur că o măsură de stânga este spijinită şi de liberali. Impactul finaciar pentru acest an este de 900 milioane de lei, îl vom acoperi cu siguranţă. Pentru bugetul pe 2016 vreau sprijinul Parlamentului ca această măsură să rămână în vigoare. Ne vom supune voinţei Parlamentului, pentru acest an vom asigura resursele financiare şi vrem şi sprijinul Parlamentului pentru resursele din anii viitori", a spus Ponta.
Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat că este o măsură pe care cei de la PNL, cu sprijinul puterii, reuşesc să o facă.
"Este o primă veste foarte bună pentru familiile din România, este vorba despre 3 milioane şi jumătate de copii, este o măsură pe care cei de la PNL, cu sprijinul puterii, reuşesc să o facă. Nu vreau să dau culoare politică acestui moment, dar acest parcurs trebuie continuat", a arătat Gorghiu.
Deputatul UDMR Kerekes Karoly a spus că UDMR a votat acest proiect.
"UDMR a votat acest proiect pentru că s-a majorat alocaţia pentru copii. UDMR a susţinut întotdeauna că actuala sumă este inacceptabilă şi trebuie măcar dublată. Urmează să fie şi alte majorări", a mai spus deputatul UDMR.
---
Actualizare 13:28 Ponta: "Susţinem majorarea alocaţiei pentru copii, dar nu a fost indicată sursa de finanţare"
Guvernul şi PSD susţin majorarea alocaţiei de stat pentru copii şi nu se pot opune acestui principiu, dar iniţiatorii propunerii nu au indicat sursa de finanţare în condiţiile în care impactul bugetar anual este estimat la 1,8 miliarde lei, a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta, potrivit surselor din presă.
El a adăugat că pentru acest an şi anul viitor pot fi găsiţi bani, dar trebuie totuşi indicată şi sursa de finanţare, precizând că a discutat pe această temă atât cu preşedintele Klaus Iohannis, cât şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
(Alexandru Costea)
-------------
Camera Deputaţilor a aprobat, în şedinţa de astăzi, majorarea alocaţiilor pentru copii, de la 42 la 84 lei, după ce, ieri, deputaţii social-democraţi din Comisia de Muncă au dat aviz negativ proiectului PNL.
Deputaţii PSD s-au opus ieri măririi alocaţiei copiilor, pe motiv că nu ar exista fonduri bugetare suficiente pentru creşterea acestora. Printre aleşii care au votat "împotrivă" se află Florin Iordache, Adrian Solomon şi Cristina Nichita.
În această dimineaţă, însă, proiectul a fost supus votului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, şi amendamentul adus Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 65/2014 a fost aprobat cu 98 de voturi pentru şi 77 împotrivă.
Imediat după vot, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a solicitat o pauză de consultări.
După pauza de consultări, Neacşu a cerut, în plen, verificarea prezenţei deputaţilor, prin apel nominal, arătând că a constatat "cu neplăcută surprindere" că o bună parte dintre deputaţi a ales să nu fie în sală.
Proiectul de aprobare a ordonanţei, care cuprinde mai multe prevederi, urmează să fie supusă votului final la ora 15.00.