CÂMPINA: OMV Petrom construieşte o clădire pentru Institutul de Cercetări Tehnologice

V.B.
Companii #Construcţii / 10 aprilie 2014

OMV Petrom investeşte 3,7 milioane euro în construcţia clădirii principale destinate laboratorului şi depozitului de carote din Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnologice (ICPT) Câmpina, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

OMV Petrom defineşte "carota" drept "probă cilindrică de material, luată din fundul găurii unei sonde pentru a determina structura stratului străbătut".

Investiţia va fi finalizată la începutul anului viitor şi este finanţată atât din surse proprii, cât şi din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial (POS) "Creşterea competitivităţii economice", co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) "Investiţii pentru viitorul dumneavoastră".

Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom (responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie), a declarat: "Sectorul de petrol şi gaze are o importanţă strategică pentru România, atât din perspectiva securităţii energetice, cât şi din perspectivă economică, prin taxele, investiţiile şi locurile de munca pe care le generează. În acest context, ne concentrăm asupra cercetării în acest domeniu, pentru a dezvolta tehnici noi de explorare si exploatare adecvate zăcămintelor pe care le operăm iar colaborarea cu ICPT Câmpina este foarte importantă în acest scop".

Noua construcţie va deservi activitatea de laborator şi stocare a tuturor carotelor mecanice extrase de OMV Petrom în ultimii 50 ani, precum si a celor noi. În momentul de faţă, carotele sunt păstrate în trei locuri diferite, insuficiente pentru stocarea materialului carotat. De asemenea, proiectul prevede modernizarea echipamentului de laborator necesar pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare ale institutului, se mai arată în comunicat.

Activitatea de cercetare a ICPT Câmpina sprijină obiectivul strategic al diviziei Explorare şi Productie a OMV Petrom de redezvoltare a unor zăcăminte-cheie.

ICPT Câmpina a fost înfiinţat în 1950 şi s-a remarcat drept centru de cercetare stiinţifică pentru industria petrolieră, fiind promotorul progreselor în ingineria de zăcământ, foraj şi extracţie. În prezent, ICPT face parte din Divizia Explorare-Producţie, Unitatea Domestic Assets din OMV Petrom. ICPT execută analize complexe de laborator acoperind necesităţile activităţilor de Explorare şi Productie. Din 2005, ICPT Câmpina beneficiază de un amplu program de investiţii pentru modernizarea şi retehnologizarea laboratoarelor. Investiţiile s-au ridicat la aproximativ 12 milioane euro, dintre care 6 milioane euro au fost alocaţi pentru modernizarea infrastructurii, iar 6 milioane euro pentru achiziţionarea de echipament de laborator şi cercetare de ultimă generaţie. Investiţiile au fost completate de un program intensiv de pregatire profesională al personalului, derulat parţial în colaborare cu companii internaţionale specializate.

Cu vânzările grupului de 42,42 miliarde de euro şi o forţă de muncă de aproximativ 27 de mii de angajaţi în anul 2013, OMV Aktiengesellschaft este una dintre cele mai mari companii industriale austriece listate la bursă. Segmentul de Explorare şi Producţie beneficiază de o bază solidă în România şi Austria şi include un portofoliu internaţional în creştere. În 2013 OMV, a înregistrat o producţie de aproape 288.000 bep/zi. În domeniul Gaze Naturale şi Energie, OMV a comercializat aproximativ 425 TWh de gaze naturale în 2013. OMV operează o reţea de conducte în Austria, iar în Austria şi Germania operează platforme de depozitare de gaze naturale cu o capacitate 2,6 miliarde mc. În domeniul Rafinare şi Marketing, OMV are o capacitate anuală de rafinare de 17,4 milioane de tone şi avea la sfârşitul anului 2013 aproximativ 4.200 de staţii de distribuţie carburanţi în 11 ţări, printre care şi Turcia.

În ţara noastră, OMV este deţinătoarea companiei Petrom (simbol: SNP), care a reuşit să marcheze noi recorduri în rezultatele financiare cu care a încheiat anul 2013, SNP raportând un profit net de 4,8 miliarde lei, cu 22% peste nivelul din 2012, în ciuda unor vânzări cu 8% mai mici (24,1 miliarde lei la 31 decembrie 2013 faţă de 26,2 miliarde lei la 31 decembrie 2012).

Profitul EBIT (înainte de dobânzi şi taxe) la nivelul grupului Petrom a urcat cu 5%, de la 5,66 miliarde lei în 2012 la 5,95 miliarde lei în 2013.

Pe 19 februarie, conducerea companiei a anunţat, într-o conferinţă, că Petrom a achitat, anul trecut, contribuţia-record de 3,5 miliarde de euro la bugetul statului (taxe directe şi indirecte şi dividende) şi a realizat cel mai mare nivel de investiţii din 2008, respectiv de 1,2 miliarde de euro. 2013 a mai însemnat pentru Petrom şi prima creştere, de 1%, a producţiei anuale de hidrocarburi după privatizare.

Petrom, care a înregistrat, anul trecut, câştiguri-record de aproape 1,1 miliarde euro, a generat, anul trecut, jumătate din profitul OMV, faţă de 38% în 2012, rezultatele grupului austriac fiind afectate de scăderea vânzărilor de petrol din Libia, creşterea cheltuielilor de explorare şi provizioane.

Profitul OMV înainte de dobânzi şi taxe, ajustat pentru elemente nerecurente şi efecte de inventar la rafinării, a scăzut anul trecut cu 22%, de la 3,4 miliarde euro la 2,6 miliarde euro, potrivit unui raport publicat, pe 19 februarie, de grupul austriac, acţionar majoritar la Petrom. Contribuţia Petrom la acest rezultat a fost de 1,36 miliarde euro, faţă de 1,31 miliarde euro în 2012, notează OMV.

Profitul OMV a fost afectat de scăderea semnificativă a vânzărilor din Libia, creşterea cu 5% a cheltuielilor de explorare, la 513 milioane euro, şi constituirea unor provizioane nete de 96 milioane euro pe activele din Kurdistanul irakian şi Tunisia. Creşterea cheltuleilor de explorare a fost generată în principal de achiziţia unor licenţe în Norvegia, de neperformanţa unor blocuri de explorare şi de majorarea investiţiilor în explorare în România, mai indică raportul OMV.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb