Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, rămâne în arest preventiv, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ieri menţinerea măsurii în dosarul în care a fost trimis în judecată, pentru corupţie privind atribuirea de contracte. ÎCCJ a mai hotărât menţinerea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţii Aurelia Popescu, Emil Cirica, Viorel Costea, Ioan Boţoman, Maria Gheorghieş, Radu Ispas, Mircea Popa, Gabriel Bâgiu, până la o nouă verificare. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicarea ei inculpaţilor şi procurorului.
ÎCCJ a stabilit următorul termen pentru judecarea procesului lui Căncescu pentru data de 19 ianuarie.
Potrivit DNA, Aristotel Căncescu, aflat în stare de arest preventiv, este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani, în formă continuată, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos.
Deputatul Ion Diniţă este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni), dare de mită şi spălare de bani, Aurelia Popescu, Cristian Emil Cirică, Viorel Costea, Mircea Popa şi Ioan Boţoman-pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Maria Gheorghieş-pentru complicitate, iar Radu Ispas, administrator public al judeţului Braşov, la data faptelor- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (trei infracţiuni) şi instigare la tentativă la această infracţiune.
În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei omul de afaceri Gabriel Bâgiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL Braşov, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni), Bogdan Rusu, director al SC Canaris SRL, dar şi societatea amintită, pentru spălare de bani, în formă continuată.
Obiectul dosarului îl reprezintă fapte desfăşurate în perioada noiembrie 2006 - noiembrie 2014, fiind legate de activitatea şefului CJ Braşov şi a administratorului public al judeţului, care şi-au folosit funcţia de autoritate locală pentru interesele proprii şi ale firmelor Gotic SA şi Ramb Sistem SRL, precum şi ale persoanelor care le administrau.